Datum objave: 13. Prosinac 2018

Vijećnik Rikard Marenzi predlaže besplatne treninge za djecu u školama, a ne preferiranje klubova

Diana Ferić
Diana Ferić

Rikard Marenzi, vijećnik ŠGF –a s Nezavinsne liste Stipe Petrine u Gradskom vijeću Grada Šibenika, koji se od početka mandata zalaže da svako dijete u Šibeniku u školama i vrtićima ima pravo na besplatno bavljenje sportom i treniranje ia za to predlaže i programe i način financiranja kritizirao je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na Aktualnom satu pilot projekt besplatne poduke bavljenja sportom za djecu isključivo predškolskog uzrasta koji provode Grad Šibenik i Zajednica sportova grada Šibenika u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom,a koji je započeo košarkom i nastavljen je treninzima iz karate jer smatra da je tomu mjesto u školama i vrtićima, a ne da se za to organiziraju dodatni treninzi u suradnji sa sportskim klubovima koji provode te programe i stvara paralelni sustav.

 

„Zamislite ironije, Grad sudjeluje u organiziranju treninga predškolske djece u prostorima škola, dok u tim istim školama učenici od prvog do četvrtog razreda odrađuju satove tjelesnog odgoja sa svojim učiteljicama u razredima, jer nemaju termina za dvorane tjelesnog odgoja. U nekim školama je čak organizirana nastava ranije u popodnevnom turnusu kako bi oslobodili školu i dvorane za sportske djelatnosti, ali ne za svoje učenike“, kazao je Marenzi koji s ene slaže ni s tim da se krenulo s košarkom jer su je okarakterizirali kao temeljni sport što za njega nema utemeljenja.
Marenzi smatra da se u Šibeniku, pa i u cijeloj Hrvatskoj griješi jer se roditelje i djecu od početka sustavno upućuj da se što ranije uključe u sportske klubove i tamo treniraju, a škole i vrtići se najčešće iz toga izuzimaju.

 

„Je li je to uostalom obrazac za sve što se u zadnje vrijeme dešava u odgoju i obrazovanju? Da nam škole nisu dostatne, već ako stvarno želite nešto naučiti ili steći određene vještine morate pohađati dodatne sate negdje drugo, daleko od svojih škola u svoje slobodno vrijeme. Pa se pitamo i grintamo kako djeca nemaju vremena i prenatrpani su im programi, a mi roditelji pretvaramo se u njihove vozače“, pita se Marenzi naglašavajući da je smisao škola i predškolskih ustanova,da upravo tu stječu prva i značajna iskustva i dostatna znanja za daljnje usmjeravanje u životu?

 

Upitao je i je li takva orijentacija Grada Šibenika razlog što su zajedno s ravnateljima gradskih vrtića odbili program s kojim su se mogli natjecati na sredstva Europske unije
„Gospodo, upravo ovakvim svojim postupcima pridonosite stvaranju paralelnih sustava koji još više guraju javne ustanove na margine društva, a usudio bih se reći da društvo u cjelini time prepušta kontrolu nad našim najvrijednijem resursom u društvu, a to je odgoj i obrazovanje naše djece. Apeliram s ovog mjesta na sve odgovorne osobe zadužene za sustav razvoja, odgoja i obrazovanja da vratimo dignitet škole i da škole vratimo u središte naše i dječje zbilje, na mjesto koje i zaslužuje. Ne radi se ovdje samo o sportu, obrazac je isti i za ostala znanja i vještine. Lokalna zajednica ima odlučujući utjecaj i razne mehanizme za rješavanje ovih problema, a time i veliku vlastitu odgovornost.

 

Paško Rakić, zamjenik šibenskog gradonačelnika odgovorio je kako je riječ o pilot projektu koji je inicirao i financira ga Hrvatski olimpijski odbor i da Grad Šibenik nema nikakvih troškova, a kazao je i kako on nema informacija o tomu da djeca u šibenskim školama nemaju termine za sportske aktivnosti u školskim dvoranama.
Inače, vijećnik Marenzi ima i rješenje kako financirati uvođenje sportskih aktivnosti u škole i vrtiće bez da se optereti roditelje. U vezi s tim je lani predložio amandman na prijedlog Proračuna, a isto je napravio i ove godine. Predložio je uvođenje dvomjesečnog probnog rada univerzalnih sportskih odjeljenja za sve osnovce od 1 do 4 razreda na području Grada Šibenika pod motom „Pravo na besplatno bavljenje sportskih aktivnosti jedno je od temeljnih prava svakog djeteta i mlade osobe“ i način na koji bi se iz proračuna namaknula sredstva. Po njegovom mišljenju trebalo bi iz stavke Ostali sportski programi uzeti 110 000 kuna i to prebaciti na stavku školski sportski programi. Gradonačelnik Burić je to odbio uz obrazloženje da je Marenzi pobrkao pojmove te da stavke koje predlaže nisu u nadležnosti Grada. „Ideja koja je predložena dovela bi i do potpunog raspada sportskih klubova i udruga koje imamo u našem gradu“, izjvio je Burić.

 

Marenzi to pobija i kaže: „To je besmislena izjava koja samo odražava stav potpune nebrige i odnosa prema školi i školskoj djeci kao i uostalom i ostale izjave u svezi s predškolcima“, kaže on uz potvrdu iz tajništva grada da je njegov amandman tehnički ispravan. i dodaje: „ U amandmanu se radi o plaćanju dodatnih sportskih univerzalnih odjeljenja koje i sad funkcioniraju u školama, ali ih plaća ministarstvo obrazovanja i sporta. Ja tu ideju podržavam i smatram da jeo jedina koja brine o održivom razvoju svih sportskih grana, a ujedno i brine o zdravlju nacije-naše djece. Mislim da je ministarstvo itekako vodilo računa o svim interesima pa i klubova kad je uvelo ovaj podstrek za sve lokalne zajednice i ujedno ih pozvala da ga podrže. Zato odgovorno izjavljujem da je Burić izjavio povijesnu glupost prilikom usvajanja povijesnog proračuna za Grad Šibenik“, tvrdi Marenzi.
 

On je kao predstavnik PK More Gradu i gradskim vrtićima predložio da se zajedno kandiraju za besporvatna EU sredstva za program sportskih aktivnosti predškolaca na bazenu za vrijeme boravka u vrtiću, ali predstavnice vrtića su to odbile uz obrazloženje da je to opasno i složeno za organizirati, a na tom programu su mogli biti zaposleni i još neki sudionici i dodatne tete.
  

Iz kategorije: Vijesti