Datum objave: 10. Prosinac 2018

Udruga "Tijat u srcu" na krilima uspjeha u zaštiti broda "Tijat" planira nove akcije

Diana Ferić
Diana Ferić

Prijedlog šibenskih konzervatora da se brod Tijat proglasi kulturnim dobrom i ne dopusti njegovo umirovljenje i odlazak u staro željezo dodatni je vjetar u leđa Facebook grupi „Tijat u srcu“ koja već duže vrijeme radi na tomu da se taj brod konzervira i kao takav postane dio šibenske turističke ponude.

 

Proteklog vikenda sastali su se u Skradinu i skradinskom restoranu Visovac kako bi se još jednom osvrnuli na svoju posljedn ju akciju kada su sredinom listopada ove godine organizirali plovidbu brodom „TIjat“ od Šibenika do Skradina, 50 godina nakon što je ta linija ukinuta. Udruga pomorskih Kapetana i časnika Šibenik, Šime Strikoman te Facebook grupa „TIJAT U SRCU“ uz pomoć Grada Skradina i tamošnje Turističke zajednice organizirali su ovo neobično putovanje i zabilježili ga za povijest i u Skradin iz Vodica i Šibnika doveli pun brod putnika. Time nisu samo evocirali prošlost nego su pokazali i kako bi takva linija u turističkom smislu mogla ponovno funkcionirati na dobrobot Šibenika, Zatona, Rasline i Skradina, luka koje bi putnici na njemu posjećivali, a taj bi brod bio posebna turistička atrakcija.

 

„Odabir Skradina nije bio slučajan. Ovim putem htjeli smo se zahvaliti i pohvaliti naše domaćine i pokrovitelje treće milenijske fotografije na temu Tijata: Skradin-50 godina poslije. Posebna zahvala ide Mariji Kovilić, vlasnici restorana Visovac koja je zdušno prihvatila ideju i dala sve od sebe u organizaciji projekta. Uz sve što je do sada grupa Tijat u srcu organizirala uz svesrdnu pomoć i potporu dragog i vrijednog Šime Strikomana i ostalih prijatelja ,( a prisjetimo se samo dvije Milenijske fotografije -60. rođendan i Koraljna ogrlica , Gurmanske ćakule, nekoliko priloga u emisijama HRT-a More i Pomorska večer , članaka na temu potrebe očuvanja Tijata kao spomenika našoj brodogradnji i pomorcima…) događanja u Skradinu u listopadu 2018. bila su kruna naših napora i nastojanja. Broj ljudi koji se tom prilikom okupio na izvanrednoj plovidbi Šibenik- Skradin, veselje, pozitivna energija koja se osjetila na svakom koraku iznenadila je i nas same“, kaže Ivana beban iz grupe „Tijat u srcu“.
Nisu, kažu, vjerovali da će nakon 10 godina netko prepoznati njihova nastojanja da se brod prepozna kao nešto posebno, kao živući spomenik prošlih vremena , a posebno ih je razveselilo posebno priznanje Plave vrpce Vjesnika Tijatu, posadama i svemu onome što je nekad bio i što je danas.

 

Vlasnici resotrana Visovac su u spomen na povratak Tijata nekadašnjeg Ohrida u Skradin nakon pola stoljeća ,osmislili poseban meni nazvan „Tijat u src“ koji se sastoji od čokalica ( ribica specifičnih za bočatu vodu), poznatog skradinskog rižota za čiju pripremu treba i više od dvanaest sati te Skradinske torte, a za glazbeni doživljaj tog susreta pobrinuo se Saša Jurat istaknuti i aktivni Tijatovac.
 

Iz kategorije: Vijesti