Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 07:21

VUKOVI SA SVILAJE: 27. obljetnica legendarne samorodne domobranske satnije

Napisala: 
VUKOVI SA SVILAJE: 27. obljetnica legendarne samorodne domobranske satnije

Žitelji Mirlović Polja svečano su obilježili 27. obljetnicu legendarne samorodne domobranske satnije „Vukovi sa Svilaje“.

„Vukovi sa Svilaje“ bili mještani Mirlović Polja, sela na planini Svilaji koji su se, nakon što su srpske paravojne snage okupirale drniško područje, sami organizirali i pružili otpor neprijatelju. Ne samo što su uspjeli obraniti svoje selo nego su odigrali i važnu ulogu u zaustavljanju prodora agresora u zaleđe Splita.

Obrana Mirlović Polja 1991. godine bila je jedan od najsmionijih pothvata Domovinskog rata. Selo je obranila samorodna domobranska postrojba čije su bitnice u zaseoku Drvenjak bile udaljene više od dva sata hoda preko planinskih vrleti Svilaje od najbližeg naselja pod kontrolom Hrvatske vojske.

Tadašnja Samostalna mirlovićka četa kako se postrojba službeno zvala pripada je 142. drniškoj brigadi.

Tko su i kakvi su bili vukovi sa Svilaje pogledajte na našem Facebooku i na našem Youtube kanalu: https://youtu.be/rAtYKdmKbrU
  

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!