Subota, 08 Prosinac 2018 11:39

Ubrzo i u Šibenku do bržeg intereneta na javnim mjestima bespovratnim EU sredstvima

Napisala: 
Ubrzo i u Šibenku do bržeg intereneta na javnim mjestima bespovratnim EU sredstvima

Šibenik je među 224 hrvatska grada i općine koji su dobile po 15 000 eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu sklopu programa WiFi4EU, koji financira EU.Iz Šibensko – kninske županije na popisu dobitnika su još Tribunj, Promina, Knin i Drniš.

 

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavu najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3 360 000,00 EUR odnosno oko 24 930 000,00 HRK, objavio je na svojim stranicama Tonino Picula, zatupnik u EU parlamentu.
Među više od trinaest tisuća prijava, po 15 tisuća eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wifi hotspot) će dobiti jedinice lokalne samouprave diljem

 

Hrvatske (popis u prilogu), čime će ući u krug 2800 JLS koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura.
Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

 

„Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba", rekao je Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU.

 

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!