Datum objave: 07. Prosinac 2018

Predstavljen još jedna akcijski plan za očuvanje povijesne jezgre Šibenika koji financira EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Lokalni akcijski plan iz projekta SHARE cilj kojeg je razvijanje međunarodne suradnje među organizacijama iz sedam različitih zemalja članica Europske unije na području zaštite, očuvanja i unapređenja kulturne baštine te poticanja njenog korištenja prema načelima održivosti predstavili su danas u Urbanom centru u Šibeniku zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, voditelj projekta Petar Mišura te izrađivači plana David Kabalin i Frane Urem.
Grad Šibenik ujedno je i jedini hrvatski predstavnik koji sudjeluje u tom projektu koji se financira u sklopu programa Europske unije Interreg Europe.

 

„Akcijski planovi poput ovog izvrsna su podloga za izradu infrastrukturnih projekata na području grada Šibenika jer na jednom mjestu artikuliraju potrebe i prednosti te identificiraju probleme s kojima se suočavamo kao urbana sredina. U konkretnom slučaju riječ je o izazovima u korištenju i očuvanju kulturne baštine te je u fokusu ovog projekta stara gradska jezgra“, kazao je uvodno zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

Rezultati i ciljevi Lokalnog akcijskog plana bit će implementirani kroz Proračun Grada Šibenika te prostorno-plansku dokumentaciju, a tri temeljna cilja definirana planom su razvoj inovativnog kulturnog turizma, obnova povijesne jezgre te funkcionalna revitalizacija povijesne jezgre.

 

„Kulturna baština predstavlja važan razvojni resurs svake pojedine regije i Republike Hrvatske u cjelini. Međutim povećan broj posjetitelja, turista i lokalnog stanovništva dovodi do problema očuvanja baštine i njezine dostupnosti svim zainteresiranima. Stoga ovaj projekt naglasak stavlja na uključivanje pametne i održive politike upravljanja kulturnom baštinom“, istaknuo je voditelj projekta SHARE Petar Mišura.


Akcijski plan predstavlja završetak prve faze projekta SHARE koja je trajala 24 mjeseca, a uskoro počinje druga faza koja je namijenjena nadzoru nad provedbom akcijskog plana.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3