Datum objave: 24. Studeni 2018

Komemoracija za prof. Ivu Livakovića:Otišao je čovjek koji je pokazao kako se voli Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Komemorativnim skupom koji je jutros održan i šibenskom kazalištu Šibenik se oprostio od profesora Ive Livakovića, neumornog šibenskog kroničara i publiciste koji je sav svoj život posveti Šibeniku i njegovom prosperitetu.

„Profesor Livaković na je stalno pokazivao kako se voli Šibenik. Sjećam se kako nam se, iako je bio u invalidskim kolicima, prije dvije godine kada smo pripremali proslavu 950. obljetnice prvog spomena Šibenika stavio na raspolaganje. Velika je u njemu bila ljubav prema Šibeniku. Sve što je radio bilo je usmjereno na dobrobit Šibenika i budućih generacija“, kazao je šibenski župan Goran Pauk.

Gradonačelnik Šibenika Željku Burić istaknuo je kako je profesor Livaković bio svestrani intelektualac i čovjek koji je iznad svega volio Šibenik. „ Cijeli je život bio vezan za šibensko kazalište u kojem je počeo glumiti od malih nogu kao amater, bio je najdugovječniji ravnatelj šibenske gimnazije, s Kolom nikad nije prekinuo suradnju . U zagrebu je osnovao Klub šibenski studenata, bio je među osnivačima MDF-a. za sve što je napravio dobio je i Nagradu grada Šibenika za životno djelo“, spomenuo je gradonačelnik Burić samo dio onoga što je u svom životu radio profesor Livaković. O njegovoj privrženosti i odanosti Šibenik svjedoči i to da je Šibenik u nazivu svih njegovih 12 knjiga koje je napisao, a i u zadnjoj „Šibenski spomenar“ za koju se nadao da će ju izdati za života, ali nije u tome uspio.

Ravnatelj šibenske gimnazije Antuna Vrančića zahvalio je svom kolegi za sve što je napravio u razvoju te šibenske obrazovne institucije i za posvećenost brojnim generacijama šibenskih gimnazijalaca.

Od profesora Livakovića, doživotnog počasnog predsjednika Kola orpostila se njegova sadašnja predsjednica Miljenka Bujas.

Profesor Ivo Livaković bit će pokopan dana s u 13 sati na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku uz pjesmu svog pjevačkog društva „Kolo“.
 

Iz kategorije: Vijesti