Datum objave: 23. Studeni 2018

Mlada šibenska spisateljica Lucija Zmijanović na CARNET-ovoj konferenciji Mreža ideja

Diana Ferić
Diana Ferić

Lucija Zmijanović, trinaestogodišnja šibenska spisateljica, imala je zapaženo sudjelovanje u interaktivnom izlaganju "Škola u bolnici" unutar tematske cjeline "Učimo li za život?" na CARNET-ovoj konferenciji "Mreža ideja".

CARNET (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) je računalna mreža na koju su povezane škole, instituti, fakulteti i ostale ustanove iz sustava znanosti i školstva s ciljem promicanja računalnih tehnologija i mogućnosti koje one nude u svijetu znanosti i obrazovanja, a djeluje pod okriljem Ministarstva znanosti i obrazovanja iz čijeg se proračuna i financira.

Izlaganje "Škola u bolnici" pripremile su Aneta Jozić Bolčević i Kristina Lozančić, profesorice matematike i razredne nastave, koje održavaju nastavu u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu te tako u sklopu akcije “Za osmjeh djeteta u bolnici“ sudjeluju u poboljšanju humanizacije bolničkog liječenja i holističkom pristupu djetetu. Bolnica Srebrnjak je središnja nacionalna i jedinstvena ustanova za liječenje bolesti dišnog sustava djece i adolescenata u Republici Hrvatskoj, a nastoji postati vodeća dječja bolnica, centar izvrsnosti i kompetentnosti u Europi u alergologiji, pulmologiji, imunologiji i torakalnoj medicini.

Profesorice Aneta Jozić Bolčević i Kristina Lozančić pozvale su Luciju da izloži svoja osobna iskustva "Škole u bolnici" i pročita nekoliko svojih pjesama na CARNET-ovoj konferenciji "Mreža ideja" na kojoj su glavne teme bile „Kompetencije za novo doba“, „Učimo li za život?“, „Inovacije“, „Istraživanja u obrazovanju“ i „Ususret digitalnom društvu“.

Lucija je kazala kako joj se prvotno ideja o školi u bolnici nije baš svidjela, jer je bolnicu zamišljala kao mjesto gdje se treba dobro odmoriti i ozdraviti, ali da je promijenila mišljenje kada kada je škola počela i kada je vidjela o kako je dobroj, plemenitoj i korisnoj djelatnosti riječ. U sklopu svog nastupa pročitala je pjesmu "Škola na meniju" iz svoje druge zbirke, te novu pjesmu "GMO mama" iz treće knjige "Cvijet koji ne vene", koju upravo ilustrira i priprema za objavu.

 

Iz kategorije: Vijesti