Datum objave: 21. Studeni 2018

Vijest koja je rastužila Šibenik:Umro je Ivo Livaković, jedan od najsvestranijih šibenskih intelektualaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Profesor Ivo Livaković jedan od najvećih šibenskih intelektualaca 20. i 21. stoljeća, kroničar Šibenika i veliki zaljubljenik u svoj grad preminuo je danas u 87 godini. Bio je dugogodišnji ravnatelj šibenske gimnazije, a kada je u bivšoj državi izabran na to mjesto bio je najmlađi ravnatelj jedne srednjoškolske ustanove. 

Livaković je napisao niz knjiga o šibenskoj povijesti - Tisućljetni Šibenik, Kazališni život Šibenika, Raspjevani Šibenik , Kolo ponos Šibenika,  Poznati Šibenčani, Oba su pala...

Livaković je bio  svestran. Bio je publicist, šibenski kroničar, šibenski kazališni amater od 1946. do 1953. godine, osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu, ravnatelj Gimnazije i glavni direktor svih udruženih srednjih škola Šibenika od 1958. do 1986. godine, ravnatelj Učiteljske škole od 1959. do 1961. godine.

Livaković je bio 1971. godine  predsjednik, a do 2000. godine član Festivalskog vijeća Međunarodnog dječjeg festivala i jedan od utemeljitelja ideje Sedmog kontinenta, potpredsjednik Skupštine općine Šibenik od 1969. do 1972. godine, član uprava gotovo svih kulturnih i sportskih društava Šibenik, doživotni predsjednik Šibenskog pjevačkog društva Kolo, saborski zastupnik od 1969. do 1974. godine, predsjednik Hrvatskog sabora kulture od 1988. do 2003. godine...

Dugi niz godina proveo je i u šibenskom kazalištu, 1946. godine napravio je prve korake kao kazališni amater, a tokom kazališnih godina napisao je dvije komedije i pojavio se u čak 63 uloge.

Profesor Ivo Livaković posljednje je dane svog života posvetio pripremanju svoje 13. Knjige koju je nazvao Šibenski spomenar.

Za svoj rad primio je više priznanja, među ostalim: Plaketu o 900. obljetnici spomena Šibenika, Nagradu Saveza društava za profesionalnu orijentaciju Hrvatske, Nagradu Grada Šibenika,  državnu "Nagradu Ivan Filipović". Bio je počasni član Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" sa zmajskim imenom Zmaj od šibenske Gorice. 

 

Počivao u miru.

 

Iz kategorije: Vijesti