Datum objave: 16. Studeni 2018

Dobra tvrdi da Žirjani zbog katamarana prolaze agoniju, a u odgovornoj tvrtki ne vide problem

Diana Ferić
Diana Ferić

„Po tko zna koji put katamaran Komiža na liniji Šibenik - Žirje je u kvaru. Ima li koga u ovome gradu ili županiji da nam pomogne da prekinemo ovu agoniju“, zavapio je prije nekoliko dana na svom Facebook profilu nezavisni gradski vijećnik, Žirjanin Anton Dobra koji je, sudeći po objavama u kojima upozorava na probleme svog otoka i istupima za govornicom Gradskog vijeća Grada Šibenika, postao otočni tribun.

Danas nam kaže kako nitko od odgovornih u Gradu Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji nije ni trznu na taj njegov apel.

„Ljudi su razočarani. Zvala me direktorica te firme koja održava liniju. Umiruje situaciju kad ono sutra opet pokvaren. Žirjani više nikom ne vjeruju. S pravom. Ma samo da se održi neki sastanak, da ga netko iz vlasti potencira. No nitko ništa. Loše se osjećamo i pitam se ima li smisla uopće nešto spominjati“, razočarano nam je obrazložio odjeke njegovih nastojanja da se otočanima omoguće bolje i sigurnije brodske veze.

Dobra već drugo traži od odgovornih na lokalnoj razini te u ministarstvima da shvate ozbiljno probleme koje Žirjani imaju zbog neprimjerenih brodova na brodskim linijama, pogotovu za lošeg vremena kada se zna dogoditi da brodovi i po tjedna dana ne pristanu u Žirju. Do sada nije bilo rezultata.

Kada je riječ o trajektnoj liniji koju održava i njihovog trajekta Komiža Inge Šerić, direktorica tvrtke Catamaran line nam je izjavila kako ne vidi u čemu je problem i zašto se stvaraju određeni pritisci.

„Naš katamaran Komiža trenutno je u škveru u NCP –u jer je bilo nužno neke stvari na njemu popraviti, a to se odužilo, što zbog nabave određenih dijelova što zbog nekih drugih objektivnih okolnosti. Točno je da je on bio na popravku u listopadu, ali nije sve bilo moguće na njemu napraviti što je bilo potrebno pa smo ga sada morali vratiti. No mi smo osigurali zamjenski brod „Paula“ koji normalno održava vezu i Žirjani ništa ne gube. Točno je i da smo imali problema sa zamjenskim  katamaranom  "For" na liniji Šibenik- Kaprije -Žirje koji se 30.10 udario o obalu na otoku Kapriju, ali i to smo riješili. Katamaran Komiža je cijelu godini odvozio bez ijednog kvara osim što je nekoliko dana bio na redovnom održavanju. Nama je stvarno stalo da zadovoljimo sve potrebe žitelja Žirja i Kaprija i tako se i ponašamo. Tretiramo ih kao da su dio naše obitelji i uvijek im izlazimo u susret“, kaže Inge Šerić i najavljuje da se „Komiža“ idućeg tjedna vraća na liniju Šibenik – Žirje – Šibenik.

Možda se za Žirjane nešto promjeni nakon što se zastupnici u Hrvatskom saboru danas očituju i o konačnom prijedogu Zakona o otocima, koji je Vlada poslala s nedavne sjednice u Hvaru, a kojim se, kaže predlagač, stvaraju uvjeti za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost.
 

Iz kategorije: Vijesti