Datum objave: 24. Listopad 2018

Kineski kapital stiže u Hrvatsku: Šibenik ga je želio, ali Zadar ga dobiva

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i Šibensko – kninska županija odavno već pikiraju na kineske poduzetnike i privlačenje kineskog kapitala na šibensko područje, još od vremena kada je sredinom 90 – tih godina prošlog stoljeća tadašnji župan Paško Bubalo boravio u Kini. Izaslanstvo kineskih poslovnih ljudi prije nekoliko godina je posjetilo Šibenik kao i zone mogućeg ulaganja. Potom je Šibenik posjetio i tadašnji veleposlanika NR Kine Šibeniku da bi predstavnici Grada Šibenika na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom boravili prije dvije godine na Akademiju za strane stručnjake i dužnosnike u NR Kini. Tada su tamošnjim stručnjacima iz raznih polja industrije i gospodarstva prezentirali su posebo povoljan geostrateški položaj Šibenika  te poduzetničku zonu Podi, pomorsku i željezničku prometnu povezanost Šibenika s Hrvatskom i cijelom Europom, što je svakako trgovinski interes Kine no očito bez konačnog pozitivnog rezultata. Ovih dana je objavljeno u koje točno projekte u Hrvatskoj žele ulagati Kinezi, a ono što je htio Šibenik dobit će Zadar.

Naime, UNIDO ISEC pripremio je 100 milijardi juana (13 milijardi eura) za ulaganje, a 16 projekata bit će potpisani na projekti su već spremni za potpisivanje na investicijskom forumu. koji organizira Organizacija UN-a za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije Hrvatska (UNIDO-ISEC) 3. studenoga u Pekingu,kako piše Seebiz.

To će uključivati ove projekte:
1. Donacija za poslijeratnu rekonstrukciju
2. Uspostava Europskog centra UNIDO ISEC u Hrvatskoj
3. Posebna gospodarska zona (uključujući skladišni i logistički centar, proizvodni park UNIDO ISEC, trajno mjesto održivog foruma Ujedinjenih naroda, besplatni trgovački centar i sl.)
4. Zadarski lučki kontejnerski terminal
5. Zračna luka Zadar
6. Željeznica
7. Restrukturiranje brodogradnje
8. Prvi svjetski nacionalni stadion sa solarnom tehnologijom u suradnji s HNS-om
9. Sjedište filmske akademije
10. Urbanistički projekti u Krapinskim Toplicama
11. United Nation Tesla, suradnja šest instituta sa Sveučilištem u Zagrebu
12. Jedinstvena baza za proizvodnju morske soli
13. 5G tehnologija
14. Svjetlosni sezonski program zdravstvenog turizma u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom turizma
15. Proizvodnja vina
16. Dok-Ing Energy


Potvrđeno je kako će ovom važnom forumu nazočiti i kineski premijer Li Keqiang što je još jedan dokaz koliko kineski politički vrh daje važnosti suradnji s Hrvatskom. Očekuje se da će s hrvatske strane na forumu sudjelovati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.
 

Iz kategorije: Vijesti