Ponedjeljak, 15 Listopad 2018 10:49

Demonstracija hrvatske vojne sile: Desant na Žirje u sklopu vojne vježbe Velebit 18

Napisala: 
Demonstracija hrvatske vojne sile: Desant na Žirje u sklopu vojne vježbe Velebit 18

Glavni događaj vojne vježbe Velebit 18 koja je počela u subotu, 13. Listopada odigrava se danas u Slunju, ali će jutros vojska biti aktivna i na otoku Žirju i to do 12 sati. Na vojnom poligonu na tom šibenskom otoku demonstrirat će se zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva.

Na toj lokaciji nositelj aktivnosti je Flotila HRM-a i Obalna straže RH uz snage Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske kopnene vojske, a angažirano će biti preko deset plovila Hrvatske ratne mornarice.

No najviši vojni vrh bit će danas na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja od 13 do 15 sati. Provedbu vježbe napadnih operacija provest će više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona - planirana su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna Gromovi, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.


 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!