Datum objave: 12. Rujan 2018

Zemljištem TEF-a upravljat će nova tvrtka Batižela u koju ulazi i država

Diana Ferić
Diana Ferić

Osnovana je nova tvrtka, Batižela, koja će ubuduće upravljati najvećim dijelom prostora bivšeg TEF-a a bit će u vlasništvu države i Grada Šibenika. Odluku je danas donijelo Gradsko vijeće većinom glasova. Veći dio oporbe nije za to digao ruku jer nisu otklonjene nedoumice vezane za djelatnost te tvrtke.

Joško Šupe iz SDP –a upozorio je da su u opisu poslova i sve lučke djelatnosti poput prekrcaja tereta i putnika pa je izrazio bojazan da bi osnivanje te tvrtke moglo značiti kraj za postojeću šibensku luku. Predložio je amandman kojim bi se te djelatnosti brisale, ali nije dobio dovoljan broj glasova.
Tihomir Paškov pročelnik Ureda za gradsku imovinu objasnio je da su u novoj tvrtki prepisane sve djelatnosti koje su bile u aktima TEF –a, ali Šupe je ustvrdio da je to besmisleno, ako se nova tvrtke neće time baviti. „To mi ne miriše na dobro jer otvara mogućnost da te poslove preuzmu moćni i utjecajni“, objasnio je.

Gradonačelnik Željko Burić je istaknuo kako je osnivanje nove tvrtke oslobodio Grad Šibenik obveze plaćanja 26 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša za čišćenje terena TEF-a koju je preuzela bivša, SDP-ova vlast.

U novu tvrtku iz TEF-a, koji i dalje ostaje djelovati, prebačeno je zemljište u vrijednosti 350 milijuna kuna, kao i najveći dio obveza TEF-a. Država će, na račun svojih potraživanja od TEF-a dokapitalizirati tu novu tvrtku i skinuti sve hipoteke sa zemljišta.

Rikard Marenzi je upozorio da vijećnike, kada je riječ o takvim temama, ne bi trebalo dovoditi pred gotovo čin već da bi prije Gradskog vijeća one trebale dolaziti pred odbore.
"Podržali smo vas u osnivanju nove tvrtke i rješavanju budućnosti zemljišta na kojem je bio TEF ,a li dozvolite nam onda da i mi u tome sudjelujemo“, poručio je Marenzi gradonačelniku Buriću.
 

Iz kategorije: Vijesti