Subota, 01 Rujan 2018 10:04

STUDENTSKE MUKE - Nikad teže i skuplje do studentskog stana u Zagrebu

Napisala: 
STUDENTSKE MUKE - Nikad teže i skuplje do studentskog stana u Zagrebu

Studenti koji žele studirati ili nastaviti započeti studij u Zagrebu suočavaju se s drastičnim povećanjem cijena najma privatnih stanova i nikad slabijom ponudom.

Cijene privatnih stanova koji se iznajmljuju studentima u Zagrebu izjednačile su se cijenama takvih stanova u Beču i drugim velikim europskim gradovima. Za osrednji stan u Zagrebu, koji u pravilu nije prilagođen potrebama studenata, traži se 500 do 600 eura mjesečno (bez troškova struje,vode,odvoza smeća, grijanja, spomeničke rente i ostalih troškova), a u nekim slučajevima i puno više. To je za većinu hrvatskih obitelji koje školuju svoju djecu nedostižno jer je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 800 eura, dok je u Austriji oko 2120 eura. Studenti mogu stanove po povoljnijim cijenama unajmiti u Njemačkoj, državi u kojoj je prosječna plaća, 2270 eura nego u hrvatskoj metropoli.

Iznajmljivači stanova u pravilu traže polog te plaćanje jedne do tri stanarine unaprijed, a treba računati s visokim troškovima agencijskog posredovanja. Uz sve to ponuda stanova je vrlo oskudna jer su, čini se, mnogim Zagrepčanima koji su do sada iznajmljivali stanove studentima daleko zanimljiviji i unosniji postali turisti.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!