Datum objave: 30. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zbog zanemarivanja i nepoštenja od Šibenika se odvaja 10 sela

Diana Ferić
Diana Ferić

Deset sela, Vrpolje, Danilo Kraljice, Danilo Biranj, Jadrtovac, Krapanj, Konjevrate, Perković, Slivno, Donje Polje i Boraja, nezadovoljno lošom politikom i radom "nepoštenih šibenskih političara", zatražila su odvajanje od općine Šibenik i pripajanje Trogiru ili Splitu, odnosno osnivanje nove općine sa sjedištem u Primoštenu.

Jozo Marasović, glavar Jadrtovca, Nikola Belamarić, bivši predsjednik Općine Šibenik i glavar Dubrave, Mijo Grubišić, glavar Bilica, Grujo Milovac, glavar Konjevrata, Mate Vučenović, glavar Danilo Kraljica, Krsto Bedrica, predsjednik Seoske organizacije, Mate Celić, glavar Perković - Slivno, Marko Burazer, glavar Boraje, Ivan Plenča, glavar Vrpolja, Stipe Šišara i glavar Donjeg Polja, bili su članovi delegacije koja je na današnji dan 30. kolovoza 1934. godine otputovala u Split da bana Primorske banovine dr. Josipa Jablanovića zatraže da izvidi mogućnost odvajanja njihovih sela od grada Šibenika.

Delegaciji glavara Šibenikom i šibenskim političarima nezadovoljnih sela pridružila se i delegacija Primoštena kako bi iskazala volju Primoštena da postane sjedište nove općine u čiji bi sastav ušla i Rogoznica te sva primoštenska sela.

Jozo Morović i Nikola Belamarić, kao predvodnici delegacije, posredstvom povjerenika poručili su banu da se Šibenik prema njihovim selima "odnosi kao da mu uopće ne pripadaju i što je najgore da Šibeniku moraju plaćati pristojbe za vino kakve svojim selima ne naplaćuje ni jedna druga općina u Dalmaciji".

Na sastanku u Splitu zauzet je stav da bi u općini Šibenik trebali ostati Mandalina, Lozovac, Dubrava i Bilice iako su i tamošnji težaci Šibenikom nezadovoljni, štoviše ogorčeni. Ukoliko nije moguće izdvojiti nezadovoljna sela iz Općine Šibenik ili osnovati novu općinu, delegacija je predložila da se "sve napravi i uredi kao u mostaru gdje je osnovana općina Mostar - grad koja se stara o gradskom stanovništvu i općina Mostar - selo koja se stara za potrebe seoskog stanovništva, a obje općine imaju sijelo u Mostaru".

Ban Jablanović saslušao je žalbe šibenskih sela nezadovoljnih Šibenikom te obećao da će učiniti sve što je dobro za selo i grad te da će odmah izdati nalog Sreskom načelstvu da pravedno riješi pitanje vinskih trošarina te da se one ukinu za proizvođače vina koji žive u šibenskoj općini. O odvajaju sela od Šibenika i osnivanju nove općine ban je kazao da će "odrediti po pravednosti i zakonu kako ne bi bilo krivo ni selu ni gradu".

Koliko je poznato ban Jablanović nije ispunio ni jedno od danih obećanja.

 

Iz kategorije: Vijesti