Datum objave: 27. Kolovoz 2018

HRAST:Burić ima novca za Budimira Lončara,neprijatelja Hrvatske,a nema za besplatne udžbenike

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastup Budimira Lončar, diplomata i funkcionara SFRJ Jugoslavije u Šibeniku, na Changer festivalu isporovocirao je saborskog zastupnika HRAST –a Hrvoja Zekanovića da osudi održavanje takvog festivala u Šibeniku i u javnosti postavi pitanje zbog čega ga Grad Šibenik financira s 300 000 kuna, a da istodobno gradonačelnik Burić odbija prijedlog Hrasta da se za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole osiguraju besplatni udžbenici.Javnost bi, smatra, treba znati za što Grad izdvaja 300 000 kuna.

 

„Changer se predstavlja kao nositelj tehnoloških, umjetničkih i komunikacijskih promjen i da svojim posjetiteljima otvara široka područja edukacije, motivacije, kreativnog razvoja, poslovnog networkinga i dobre zabave. Organizatori festivala su tvrtka Fakat i Visoko učilište Algebra. Među nekoliko predavanja održanih u okviru festivala Changer bilo je i predavanje Tehnologija politike, predavača Budimira Lončara! Čovjeka koji je obnašao najviše funkcije u tijelima totalitarne komunističke vlasti i službama sigurnosti, čovjeka koji se bavio praćenjem "neprijateljske djelatnosti u inozemstvu", a bio je i jedan od najžešćih protivnika osamostaljenja hrvatske države. Budmir Lončar je je predstavljen kao doajen svjetske politike, a s njim se razgovaralo o političkim i geopolitičkim promjenama u današnjem svijetu, o tome kako će izgledati budućnost, o pitanju neoliberalnog kapitalizma. Moderator ga, naravno, nije pitao da Šibenčanima nešto ispriča o svojoj ulozi 90-ih, pa ni o svom bogatom političkom iskustvu u komunističkoj Jugoslaviji. Po kojem ključu i iz kojeg razloga je organizator festivala za jednog od predavača pozvao Budimira Lončara? Kakve Budimir Lončar veze ima s turizmom? Koliko je turista posjetilo Šibenik da bi slušalo i gledalo Budimira Lončara“, upitao je na konferenciji za novinare Zekanović.

 

Prozvao je osobno gradonačelnika Željka Burića za protežiranje tog festivala:

 

„On očito ima simpatije prema gospodinu Lončaru pa plaća ljude da ga dovedu u Šibenik. Nije mi jasno što on kao takav radi u HDZ –u, a simpatije prema Lončaru mogu objasniti jer je i Burić nekada bio član Saveza komunista Jugoslavije“, objasnio je Zekanović


Zekanović priznaje da mu je taj festival zasmetao u ideološkom smislu i nije siguran da bi ista pitanja postavljao da na njemu nije bilo Budimira Lončara, ali upozorava i da ne vidi nikakvu svrhu njegovog održavanju u Šibeniku.

 

„Ne znam koliko je i kojih turista doveo taj festival koji se predstavlja kao turistički proizvod. Osim toga on je privilegiran jer dok naši ugostitelji koji rade cijelu godinu i Gradu plaćaju porez moraju plaćati korištenje javnih površina, Changer ih dobiva besplatno, a besplatno koristi i tvrđavu svetog Mihovila iako uredno naplaćuje ulaznice za koncerte“, napomenuo je dodavši da on nije protiv festivala i da bi za Terraneo, da je opstao bi za to da ga Grad podrži i s 500 000 kuna.


Njegov stranački kolega Nenad Samardžija, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika je podsjetio da je gradonačelnik Burić odbio njegov prijedlog da se za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole osiguraju besplatni udžbenici, a da istodobno za Changer ima 300 000 kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti