Datum objave: 21. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Prvi javni nastup ženske ekipe Plivačkog kluba "Jadrija"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ženska ekipa Plivačkog kluba "Jadrija" prvi je puta nastupila  na javnom plivačkom nadmetanju na današnji dan 21. kolovoza 1940. godine.

PK "Jadrija" trebao je 14. i 15. kolovoza 1940. godine biti domaćin Plivačkog prvenstva Plivačkog podsaveza Split, ali je PK "Jelsa" iz Jelse molio da prventvo bude održano u Jelsi jer su baš ti dani najveći jelšanski blagdana. Uprava PK "Jadrija" pristala je i sportski prepustila Jelsi domaćinstvo.

No, dogodilo se da je Plivački savez Banovine Hrvatske, cijeneći sportsku gestu plivača "Jadrije", odlučio da upravo na šibenskom kupalištu Jadrija bude održano Plivcačko prvenstvo Hrvatske, odnosno Banovine Hrvatske.

Prvetvo Hrvatske na Jadriji zakazano je za 24. i 25. kolovoza 1940. godine, a za sudjelovanje se prijavilo 18 klubova iz cijele Banovine.

Šibenik je, dakle, dobio priliku biti domaćin najboljim hrvatskim plivačima i plivačicama, a natjecanje se očekivalo s velikim nestpljenjem jer je Šibenik u muškoj konkurenciji imao vrlo jakog plivača na 400 metara. Bio je to Zmaj Defilipis, državni prvak 1936., 1937. i 1938. godine.

Na tom natjecanju, najavljeno je, prvi će puta sudjelovati i šibenska ženska plivačka ekipa. No, dugo najavljeno prvenstvo Banovine u plivanju nije održano. Moralo je biti otkazano jer je nastup odjavilo previše klubova pa ono više nije imalo nikakvog smisla.

Od svega je ipak bilo koristi jer su se na današnji dan 21. kolovoza prvi puta javno natjecale članice šibenske ženske ekipe. Bilo je to pripremno, bolje rečeno promidžbeno natjecanje o kojem jedva da je sačuvan poneki oskudni trag.

Treba međutim, znati da je Šibenik i prije 1940. godine imao uspješne plivačice koje su se pojedinačno natjecale u vrlo ozbiljnoj konkurenciji. Jedna od najboljih šibenskih plivačica bila je Neva Jerinić, članica Plivačkog kluba "Krke" koja je 16. kolovoza 1931. godine postavila šibenski rekord u plivanju slobodnim stilom na 50 metara. Njeno vrijeme bilo je 38,05 sekundi. Uz Nevu Jerinić odlična plivačica bila je i Guerina Rossi.

Među najbolje šibenske plivačice, iako se nije natjecala, ubrajala se i prekrasna amazonka, Milka Matavulj, koja je bila i prva Šibenčanka koja je igrala vaterpolo i to u muškoj konkurenciji.

Šibenik je tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća imao tri plivačka kluba. Uz "Jadriju" i "Krku" postojao je i Plivački klub "Mandalina", a svoj tim imala je i Mornarička vojna komanda.

 

Iz kategorije: Vijesti