Nedjelja, 12 Kolovoz 2018 10:27

NA DANAŠNJI DAN - Prvi nastup šibenskih sportaša na Olimpijskim igrama

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Prvi nastup šibenskih sportaša na Olimpijskim igrama

Šibenski sportaši prvi su puta nastupili na Olimpijskim igrama na današnji dan 12. kolovoza 1936. godine. Tog povijesnog dana na Olimpijadi u Berlinu u kvalifikacijama za finalnu utrku nastupio je osmerac Veslačkog kluba "Krka".

Šibenski osmerac, Linardo Bujas, Rade Sunara, Vice Jurišić, Marjan Zaninović, Stipe Krnčević, Špiro Grubišić, Mile Blaće, Ćiro Ban i kormilar Pavao Ljubičić, stigao je na cilj treći s minimalnim zaostatkom za favoriziranim ekipama Švicarske i Njemačke. Iza Šibenčana ostali su Danci.

Iako se šibenski osmerac nije uspio izravno plasirati u finale bila je to do tada najveći uspjeh šibenskih veslača i uopće šibenskih sportaša. S trećim mjestom u kvalifikacijama šibenski je osmerac i bez finala ušao među deset najboljih svjetskih osmeraca. Postojala su nadanja da bi se osmerac VK "Krka" koji je na Olimpijadi u Berlinu nastupio kao dio olimpijske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, mogao plasirati u finale u takozvanim utješnim borbama, no ta se nadanja nisu ostvarila zbog vrlo zanimljivih pa i pikantnih okolnosti o kojima se po povratku osmerca i šibenske olimpijske delegacije u Šibenik, nije željelo javno govoriti.

I bez finala šibenski se veslači nisu osramotili, naprotiv postigli su velik i vrijedan uspjeh već samim tim što su se u iznimno jakoj konkurenciji Zagreba, Splita, Zadra i Beograda uspjeli izboriti za nastup na Olimpijadi.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!