Datum objave: 12. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Prvi nastup šibenskih sportaša na Olimpijskim igrama

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski sportaši prvi su puta nastupili na Olimpijskim igrama na današnji dan 12. kolovoza 1936. godine. Tog povijesnog dana na Olimpijadi u Berlinu u kvalifikacijama za finalnu utrku nastupio je osmerac Veslačkog kluba "Krka".

Šibenski osmerac, Linardo Bujas, Rade Sunara, Vice Jurišić, Marjan Zaninović, Stipe Krnčević, Špiro Grubišić, Mile Blaće, Ćiro Ban i kormilar Pavao Ljubičić, stigao je na cilj treći s minimalnim zaostatkom za favoriziranim ekipama Švicarske i Njemačke. Iza Šibenčana ostali su Danci.

Iako se šibenski osmerac nije uspio izravno plasirati u finale bila je to do tada najveći uspjeh šibenskih veslača i uopće šibenskih sportaša. S trećim mjestom u kvalifikacijama šibenski je osmerac i bez finala ušao među deset najboljih svjetskih osmeraca. Postojala su nadanja da bi se osmerac VK "Krka" koji je na Olimpijadi u Berlinu nastupio kao dio olimpijske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, mogao plasirati u finale u takozvanim utješnim borbama, no ta se nadanja nisu ostvarila zbog vrlo zanimljivih pa i pikantnih okolnosti o kojima se po povratku osmerca i šibenske olimpijske delegacije u Šibenik, nije željelo javno govoriti.

I bez finala šibenski se veslači nisu osramotili, naprotiv postigli su velik i vrijedan uspjeh već samim tim što su se u iznimno jakoj konkurenciji Zagreba, Splita, Zadra i Beograda uspjeli izboriti za nastup na Olimpijadi.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3