Datum objave: 10. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Suđenje sudcu Petru Kovačeviću zbog kritike radova na šibenskoj Poljani

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je optužio gradonačelnika Šibenika i Gradsko poglavarstvo da su pri uređenju Poljane prikazali nepostojeće troškove i pronevjerili općinski novac, protiv sudca šibenskog Okružnog suda Petar Kovačević podnesena je na današnji dan 10. kolovoza 1938. godine kaznena prijava zbog klevete službenih osoba.

Kovačeviću se sudilo prema Zakonu o zaštiti vršitelja službenih dužnosti Kraljevine Jugoslavije, a sud ga je trebao osuditi za klevetu bez utvrđivanja je li govorio istinu ili ne, odnosno bez provjeravanja je li njegova tvrdnja da je su gradonačelnik Marko Bačinić i članovi Poglavarstva pri uređenju Pronevjerili novac utemeljena na činjenicama.

Kovačević je šibensku općinsku upravu na čelu s gradonačelnikom proglasio nesavjesnom, nesposobnom i nepoštenom. Gradonačelniku Bačiniću prigovorio je "da nema nikakav plan razvoja turizma koji napreduje sam od sebe" te da je odgovoran za "stihijsku i neplansku gradnju kuća bez reda i bilo kakve arhitektonske estetike". Bačinića i Poglavarstvo izravno je optužio da nisu htjeli iz "općinske blagajne financirati izradu Prostornog plana grada Šibenika kako bi mogli i dalje samovoljno dozvoljavati gradnju i za to primati nagrade u svoj džep".

Uz sve to sudac Kovačević je javno optužio Bačinića i Gradsko poglavarstvo da su za uređenje Poljane potrošili 800 000 dinara, "svotu kojom se Poljana mogla popločati zlatom".

Svoje je tvrdnje potkrijepio dokumentima, ali mu to nije pomoglo. Za suđenje Kovačeviću među Šibenčanima je vladalo veliko zanimanje, a mnogi su se Šibenčani slagali s njim uvjereni da je pri uređenju Poljane bilo pronevjera i da su troškovi preuveličani, a "učinak slab i nikakav".

Na sudu se Kovačević "žilavo branio", ali se nije uspio obraniti. Suđenje Kovačeviću nikada nije završeno. Trajalo je do početka Drugog svjetskog rata 1941. godine, a nakon oslobođenja Šibenika od nacista, slučaj je pao u zaborav.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3