Datum objave: 09. Srpanj 2018

NOGOMET - Zaboravljeni šibenski trag na Svjetskim nogometnim prvenstvima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko dite, Dražen Jerković bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Čileu 1962. godine, a u zlatnim knjigama globalnog nogometnog nadmetanja ostao je upisan kao nogometaš koji je postigao 600. gol u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava.

VIjest da je Luka Modrić na aktualnom Svjetskom nogometnom prvenstvu, zahvaljujući golu kojeg je postigao u 71. minuti utakmice protiv reprezentacije Nigerije, upisan u listu strijelaca kao nogometaš koji je postigao 2400. gol, podsjetila je da on nije prvi Hrvat na listi strijelaca "okruglih" golova na Svjetskim prvenstvima.

Prije Luke Modrića na toj specifičnoj listi našao se Dražen Jerković. Taj vrsni nogometaš i rasni golgeter rođen 1936. godine u Šibeniku, počeo je igrati nogomet na šibenskim livadama i trgovima. Kao i sva šibenska djeca nogomet je igrao "krpašem", loptom od starih krpa i bičava jer u teško stradalom Šibeniku nakon Drugog svjetskog rata gotovo nitko nije imao novaca da djeci kupuje prave nogometne lopte.

Usprkos tome Dražen Jerković je izrastao u jednog od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Okrunjen je i slavom najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva u Čileu 1962. godine. Proglašen je i najboljim igračem zagrebačkog "Dinama" svih vremena, za kojeg je igrao od 1954. godine, a kao Plavi 9 postao je nedostižna nogometna legenda.

Dražen Jerković je u povijest ušao i kao prvi izbornik nogometne reprezentacije neovisne i slobodne Republike Hrvatske na čije je čelo došao 1. rujna 1990. godine
 

Iz kategorije: Vijesti