Datum objave: 02. Srpanj 2018

Kreće peta faza uređenja bivšeg kina Odeon,raspisan natječaj za izvođača radova

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik raspisao je natječaj za izvođača još jedne, pete faze uređenja bivšeg kina Odeon u polivalentnu dvoranu namijenjenu odražavanju kino i kazališnih predstava, kulturno-glazbenih događanja; od predstava, preko kino-projekcija, plesa, do održavanja konferencija i kongresa, a kojom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je između 12 i 13 milijuna kuna, ovisno o završnoj razini unutarnjeg uređenja,a za petu fazu je osigurano 2,2 milijuna kuna.

 

Ministarstvo kulture je 2013. godine odobrilo bespovratnih 400.000 kuna za ovaj projekt, 2014. i 2015. godine po 700.000 kuna, 2016. i 2017. godine po 800.000 kuna, a za ovu godinu 500.000 kuna.

 

„Kroz prve četiri faze radova napravljen je i realiziran projekt statičke sanacije objekta jer su potrebu za tim pokazale geomehanička i statička analiza objekta, a izrađena je i revizija glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije bivšeg kina. Odrađeni su mehanički i ručni iskopi materijala oko temeljnih stupova do dubine postojećih temelja, ugrađena je i armatura te je postavljena oplata za proširenje temelja. Uz hidrodinamičku pripremu stupova postavljen je i novi beton. Zatim su se izveli radovi na uređenju pročelja objekta, postavili se vanjski fasadni slojevi, uključivo krov, te vanjska stolarija. Postavile su se vodovodne, kanalizacijske i elektro instalacije te instalacija za grijanje i hlađenje, zatim unutarnja toplinska i hidroizolacija, estrih i gips ploče te odradili ostali zidarski, betonski i dio obrtničkih radova u unutrašnjosti prostora. Ujedno se riješio sustav odvodnje cijelog objekta na koji se Odeon naslanja“, nabrojio je dosadašnje radove na objektu zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

 

U petoj fazi uredit će se ulaz s glavnim pročeljem prema obali, što uključuje potpuno novu fasadu s velikim stubištem. Montirat će se kompletna rasvjeta, postaviti keramičke pločice, vrata i obaviti niz drugih poslova na unutarnjem uređenju. Sanirat će se od od vlage sve kontaktne zona bivšeg kina sa okolnim objektima.

 

„Nijedan gradski projekt ne zapostavljamo i radimo ga u skladu s optimizacijom financijskih sredstava. Nekadašnje kino Odeon je primjer fazne gradnje gdje na svaku proračunsku kunu nađemo po jednu iz vanjskih izvora, baš onako kako odgovorna gradska vlast i treba gospodariti novcem građana. Do sada je u objekt uloženo preko 6 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture subvencioniralo 3,4 milijuna kuna, što nam je potvrda kako smo izabrali pravi način za financiranje uređenja ovog derutnog gradskog objekta. Istina, zato radovi duže traju, ali štedimo gradski novac.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Natječaj za završava 30. srpnja 2018., a od sutra se može pronaći u Narodnim novinama.
 

Iz kategorije: Vijesti