Datum objave: 02. Srpanj 2018

Šibenčanka Iva Milutin pokrenula peticiju za osiguravanje besplatnih udžbenika svim učenicima u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznato je da je Šibenik među rijetkim većim gradovima u kojima se iz proračuna nikome ne osiguravaju besplatni udžbenici dok neki gradovi finaciraju ne samo nabavu udžbenika svim školarcima nego i radnih bilježnica, poput Požege.

 

Šibenčanka Iva Milutin je na internetu pokrenula peticiju kojom se traže besplatni udžbenici za sve učenike u školama u Šibensko-kninskoj županiji a do sada ju je potpisalo oko 800 građana.

 

Iva Milutin je je majka učenice sedmog razreda i kaže da je do sada udžbenike i ostale knjige plaćala i tisuću i pol kuna. „Svi zajedno se susrećemo s problemima teške gospodarske situacije, pogotovo u pogledu udžbenika i radnih bilježnica za učenike.Pozivamo županiju Šibensko-kninsku i Grad Šibenik, da kao izraz dobre volje osigura besplatne udžbenike i radne bilježnice za školsku godinu 2019./2020., te prema zakonskoj osnovi omogući besplatno obrazovanje svim školarcima“, stoji u njezinom pozivu.

 

-Šibenik se diči da je nekakav grad prijatelj djece, ali ja stvarno ne vidim istinu u tome. Ljudima je teško, snalaze se, kupuju stare udžbenike, brišu ispunjene radne bilježnice, kopiraju što mogu jer udžbenici su jako skupi, pogotovo kad jedna obitelj školuje više djece. Najteže je kad se mijenjaju knjige i treba kupovati sve novo. Školovanje je po zakonu besplatno i jednako dostupno svima, ali osim klupa u kojima djeca sjede, tu ništa nije besplatno. Budimo realni, u školama nema ni WC papira „ kaže ona.

 

Niti u županijskom niti u gradskom proračunu u ovoj godini za to nema novca, a pitanje je i hoće li stavka za osiguranje besplatnih udžbenika biti i u proračunima za iduću godinu jer ni župan Goran Pauk ni gradonačelnik Šibenika Željko Burić nisu čini se baš tome skloni.

 

Pitanje osiguravanja besplatnih udžbenika postavlja se već godinama. Stav gradonačelnika Burića od početka je da bi to pitanje trebalo riješiti na nacionalnoj razini. „Odluka o sufinanciranju udžbenika trebala bi se donijeti na razini države jer se, ako učenici iz grada koji ima bolji proračun imaju besplatne, a iz nekog drugog ne, na taj način njih diskriminira. Zato je potrebno donijeti unificirani stav o tome“, kazao nam je jednom prilikom gradonačelnik Burić.
 

Iz kategorije: Vijesti