Datum objave: 26. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Odigrana prva utakmica prvih šibenskih ženskih sportskih ekipa

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi puta u povijesti šibenskog sporta pred publikom su odigrale utakmicu dvije ženske ekipe. Bio je to povijesni trenutak jer su se do tada žene u Šibeniku kao sportašice pojavljivale isključivo u pojedinačnim sportovima prije svega tenisu te daleko manje, gotovo simbolično gimnastici.

Bilo je to na današnji dan 26. svibnja 1934. godine kada su su na teren nogometnog stadiona na Šubićevcu prvi puta istrčale dvije ženske ekipe odnosno kako se to tada govorilo, ženske družine.  Te hrabre Šibenčanke nisu međurim igrale nogomet nego hazenu, veliki rukomet, sport koji je 1905. godine izmišljen u Češkoj i ubrzo raširio po svijetu. Hazena se u Hrvatskoj počela igrati 1922. godine, a 1936. godine Hrvatska je imala važnu ulogu u povijesti tog izumrlog sporta jer je unaprijedila pravila igre pa je ona postala zanimljivija i dinamičnija.

U Šibenik je hazenu donio trgovac Aleksandar Anweiler jedan od prvih šibenskih trgovaca koji je u ponudi imao sportsku odjeću i sportske rekvizite.

Prvu utakmicu prvih ženskih družina odigrale su "Bijele" protiv "Plavih", a vrijedno je znati tko su bile Šibenčanke koje su sudjelovale u tom povijesnom događaju.
Za družinu "Bijele" igrale su Marija Grubišić, Vanja Bakašun, Elvira Damiani, Dragica Tambača, Marija Tikulin, Jelica Iljadica i Ljubica Vitika, a za družinu "Plave" igrale su Vinka Bego, Vilma Merlak, Zita Ercegović, Zora Aleksa, Josipa Kristić, Divna Aralica i Elda Strecherle.
Rezultat nam nije poznat jer su ga zaboravili zabilježiti, ali je ostala ocjena da su "vitke, stasite Šibenčanke izvanredan materijal za doseg najboljih družina u državi jer će uz marljivi trening brzo odstraniti neke tehničke nedostatke u igri".

Hazena se u Šibeniku nakon te prve utakmice brzo ugasila, a njom se aktivno nastavila baviti jedino Zita Ercegovića, prva šibenska sportašica koja je bila igračica sportskih klubova u drugim gradovima, konkretno Splitu i Zagrebu.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3