Petak, 25 Svibanj 2018 06:35

NA DANAŠNJI DAN - Kažnjena petorica uglednih Šibenčana zbog isticanja hrvatske zastave

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Kažnjena petorica  uglednih Šibenčana zbog isticanja hrvatske zastave

Zbog isticanja "plemenske hrvatske zastave" na Velikom hrvatskom plesu kažnjena su s po 10 dana zatvora petorica uglednih Šibenčana. Bili su to Dane Škarica, čelnik Hrvatske seljačke stranke, dr. Božidar Štambuk, dr. Ante Matković, odvjetnik dr. Oskar Novak, Šime Belamarić i Karlo Udović. Na prijedlog šibenske općinske uprave kaznila ih je policija, a kaznu im je ublažila, ali ne i oslobodila hrvatska Banska uprava u Splitu.

Šibenskim uglednicima, članovima i organizatorima Velikog hrvatskog plesa koji je bio održan 17. travnja 1937. godine, kazna je izrečena na današnji dan 25. svibnja. Glavni krimen zbog kojeg su bili privedeni, pritvoreni, saslušavani i konačno osuđeni bio je to što su na Veliki hrvatski ples u hotelu "Krka" donijeli hrvatsku zastavu odnosno kako stoji u optužnom prijedlogu "plemensku hrvatsku zastavu" te je "razvili, njom mahali i klicali u slavu svog hrvatskog plemenskog imena".

O njihovoj žalbi i rješenju hrvatske Banske uprave u Splitu konačnu je odluku trebao donijeti Upravni sud u Dubrovniku.

20 dana prije kažnjavanja šibenskih uglednika zbog isticanja hrvatske zastave na Velikom hrvatskom plesu u Šibeniku je osnovana Matica hrvatska čiji je prvi predsjednik bio don Jerko Jurin, a tajnici Vinkovi Nikolić i Vjekoslav Kaleb.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!