Datum objave: 21. Svibanj 2018

Fasada većine zgrada u Šibeniku je oronula,ali nema intersa za energetsku obnovu i subvencije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i Šibensko – kninska županija su među najgorima i najneaktivnijima u Hrvatskoj po korištenju subvencija Fonda za zaštitu okoliša za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a na sredini po energetskoj obnovi javnih zgrada, prema podatcima Fonda za zaštitu okoliša.

Unatrag dvije –tri godine samo sedam stambenih zgrada je iskoristilo tu mogućnost i to samo jedna u Šibeniku, takozvani Solarisov neboder, pet u Drnišu i jedna u Kinu.
Energetska obnova neboder u Šibeniku stajala je oko1,3 milijuna kuna, a vrijednost projekta obnove zgrade u Drnišu koja je ušla u sufinanciranje do 2016. bila je oko 160.000kn,

 

Nakon 2016. godine se za projekte energetske obnove koriste EU sredstva te je na natječaj objavljen u listopadu 2016. godine prijavljeno 5 zgrada s područja županije. Riječ je o 4 zgrade s područja Drniša i 1 iz Knina, čija ukupna vrijednost projekata se kreće oko 10,2 milijuna kuna.

 

Suvlasnici višestambenih zgrada očito nemaju interesa za energetsku obnovu svojih zgrada iako to donosi višestruku korist i na kraju se uloženi novac isplati jer su računi za utrošak energije u energetski održivim zgradama znatno niži,a vrijednost nekretnine raste. Očito da nedostaje i koordinacija na razini grada Šibenika i akcije stimuliranja suvlasnika zgrada koje se u nekim drugim gradovima primjenjuju.

 

Teško je za pokretanje projekta energetske obnove dobiti suglasnost više od 51 posto vlasnika stanova u zgradama. Među njima je puno umirovljenika koji niti imaju primanja za takav zahvat niti mogu prihvaćati kreditne obveze.

 

Međutim kad je riječ o energetskoj obnovi škola i vrtića, odnosno javnih zgrada, Šibenik kao i Šibensko- kninska županija su negdje, ako se to sportskim rječnikom može reći, po sredini ljestvice. Kad je riječ o javnim zgradama, na području županije je za EU sufinanciranje energetske obnove prijavljeno 8 projekata vrijednih 24,4 milijuna kuna. Četiri zgrade je za sufinanciranje prijavio Grad Šibenik (DV Građa, DV Šibenski tići, DV Vidici te OŠ Jurja Šišžgorića), dvije Županija (OŠ Kistanje i OŠ Domovinske zahvalnosti Knin) te su samostalno prijavljene 2 zgrade iz Drniša – DV Drniš i SŠ Ivana Meštrovića. Prethodnih godina je Fond u projekte energetskih obnova na području županije uložio 20,6 milijuna kuna nacionalnih sredstava i to za, primjerice, obnovu OB „Hrvatski ponos“ u Kninu, obnovu zgrada kninske i skradinske gradske uprave, osnovnih škola u Kijevu i Kninu, šibenskih sportskih dvorana Baldekin i Miminac…


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3