Datum objave: 20. Svibanj 2018

Zekanoviću bračni bar bez djece ili djete s jednim roditeljem nisu obitelj

Diana Ferić
Diana Ferić

Saborski zastupnici Hrvoje Zekanović iz HRAST-a te Sabina Glasovac iz SDP-a oštro su se posvađali oko teme Obiteljskog zakona tijekom gostovanja u Dvoboju emisije Točka na tjedan koja se prikazuje na N1 televiziji. Zekanović je tvrdio da bračni par bez djece nije obitelj!
Na pitanje zbog čega još uvijek nema Obiteljskog zakona, Zekanović i Glasovac sukobili su se oko izbačene definicije obitelji koja je uključivala muškarca, ženu i dijete.

 

Zekanović je branio prvotnu odbačenu verziju.

 

"Mislite li stvarno da muškarac i žena koji ne mogu imati dijete nisu obitelj?"
“To što vi vašu strinu smatrate svojom obitelji ne znači da bi to trebalo stajati u Obiteljskom zakonu”, rekao je Zekanović na što ga je Glasovac prvo upitala misli li “stvarno da muškarac i žena koji ne mogu imati dijete nisu obitelj jer nemaju dijete ili da jednoroditeljska obitelj nije obitelj”.

"To je bila definicija obitelji unutar Obiteljskog zakona, a ne ono što vi smatrate obitelji. Pozivate se na zapadnu Europu. Zašto npr. u Njemačkoj u Ustavu piše da je obitelj zajednica roditelja i djece, u Švicarskoj je obitelj svaki životni oblik koji se temelji na odnosima roditelja i djece, hoćete čuti dalje? Francuzi govore o skupini osoba koje su međusobno povezane zajedničkim životom ili roditeljstvom", replicirao je Zekanović.

"Što piše u hrvatskom Ustavu? Što se pjenite? Što je trebalo u zakonu to masakrirati? Vi baš imate fetiš na izmjene Ustava", odgovorila je Glasovac.

 

Treba li uopće definirati obitelj?

Rasprava se nastavila oko pitanja treba li uopće definirati obitelj.

“Ovaj zakon se bavi tim odnosima roditelja i potomaka, ne odnosima supružnika, tako da u tom smislu obitelj treba biti definirana na taj način. Definitivno onako kako je bila definirana u prvoj verziji”, inzistirao je Zekanović.
"I dalje stojim pri tome da je postojeći Obiteljski zakon dobar i da ne treba eksperimentirati s novim prijedlozima samo zato što kolega kaže da se zakoni mijenjaju. Oni se mijenjaju da bi unaprijedili sustav, a ne iz hira jer se nekome smislilo da propiše kako klasična hrvatska obitelj treba izgledati i jedino to priznavati kao obitelj, a ne uvažavati činjenicu da postoje razni načini života, spletovi životnih okolnosti koji ljudi dovode u neke situacije i ne treba ih zbog toga kažnjavati i oduzimati im prava jer ne odgovaraju suludoj slici”, odgovorila je Glasovac.
“Ova definicija nikome ništa ne oduzima, nego se odnosi na obitelj prema Obiteljskom zakonu. Nikome ne oduzima prava, nego se odnosi na ovaj zakon. Nije to ono što vi osjećate. Netko će reći za hrčka da mu je obitelj, on tako osjeća, ali u smislu zakona strina nije dio obitelji, a roditelji i djeca jesu”, rekao je Zekanović.

 

Iz kategorije: Vijesti