Datum objave: 20. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Visoke pete unakazuju najljepši dio žene, njene noge

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanke moraju odmah zamijeniti visoke pete svojih postola elegantnim niskim petama zato što "visoke pete unakazuju najljepši dio ženskog tijela, a to su noge što se naročito vidi kod novorođenčadi i Šibenčanki".

Ovaj neobični zaključak donijet je na današnji dan 20. svibnja 1924. godine na sastanku šibenske Ženske narodne zadruge, nakon predavanja kojeg je održao "gostujući ortoped u uzoritoj našoj bolnici na temu mode visokopetnih francuskih postolica koja se zarazno proširila među našim ženama".

"Gostujući ortoped" objasnio je zašto su visoke pete "nehigijenične u tolikoj mjeri da unakazuju žene čim ih navuku" pokazujući slušateljicama njegovog predavanja "stvarni kostur jedne unakažene ženske noge na kojem je zorna štetnost visokih peta na ustroj noge".

Ne čudi zašto je "gostujući ortoped" smatrao da su noge najljepši dio žena posebno Šibenčanki, ali zašto je zaključio da su baš noge najljepši dio tijela novorođenčadi i zašto je novorođenčad spomenuo u kontekstu predavanja o cipelama s visokim petama, prava je misterija?

No, gospodin "gostujući ortoped" imao je još neke zanimljive opservacije. On je pozvao "šibenske djevojke, gospođe, majke i osobito marne težakinje koje su podlegle diktatu modne tiranije iz Pariza i Beča" da se "odmah odreknu pariških visokopetnih postolica" zato što po njegovom mišljenju "izlažu žene neslućenim opasnostima gubitka ravnoteže pri obavljanju onik potreba tj. pražnjenja crijeva i mjehura".

Predavanje je završeno preporukom da se cipele s visokim petama svakako zamijene prije ljetne sezone "kada najviše dolazi do izričaja unakazivanje ženske noge visokim potpeticama".

"Gostujući ortoped" bio je "ispraćen snažnim pljeskanjem" i obećanjem da će se Šibenčanke "prikloniti prirodnoj estetici i eleganciji niskih peta koje im nisu štetne za ustroj noge".

(Prema fragmentima rukom pisanog zapisnika sa stanka Ženske narodne zadruge)
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3