Nedjelja, 13 Svibanj 2018 10:24

DEMOGRAFSKA DRAMA - Pred gašenjem škole u Čavoglavama, Radoniću, Pakovu Selu…

Napisala: 
DEMOGRAFSKA DRAMA - Pred gašenjem škole u Čavoglavama, Radoniću, Pakovu Selu…

Hrvatska je pogođena strašnom depopulacijom, a dok su oči nacije usmjerene prema sve praznijoj Slavoniji, još veća demografska katastrofa događa se u unutrašnjosti Šibensko - kninske županije.

Neumoljivi i najbolniji pokazatelj da prostor sjeverno od Trtra ostaje beznadno prazan je sve manji broj učenika u seoskim (ali i gradskim) školama od kojih su mnoge pred zatvaranjem.
Nakon zatvaranja škole u Kaočinama i škole Radonić II, ista bi sudbina mogla zadesiti škole u Pakovu Selu i Čavoglavama te školu Radonić I.

Prema aktualnim podacima osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša sa svojim područnim školama u zadnjih je 13 godina izgubila više od 300 učenika, a pad se nastavlja i ne vidi mu se kraja.
Stanje u pojedinim zagorskim školama dramatičnije je nego na otocima. Škola u Čavoglavama upisala je  samo jednog đaka, škola Radonić I  dva u Pakovu Selu 4, a škola u Siveriću 19.

Zbog raseljavanja i sve manjeg broja djece zatvaraju se škole i u drugim županijama poput Primorsko - goranske, Splitsko - dalmatinske, Ličko - senjske i Dubrovačko - neretvanske…

Stanje je, dakle loše i drugdje, ali to ne može biti izgovor da se ništa ne poduzme na zaustavljanju demografske katastrofe kakva do sada nije viđena u ovim krajevima koji su u prošlosti više puta prošli kroz takva iskušenja.

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!