Datum objave: 30. Travanj 2018

Marjana Lažeta,direktorica Impol - TLM -a:Želimo zdrav početak i korektan odnos prema zaposlenicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Osnivanje tvrtke Impol TLM u Šibeniku, koja je od Aluminiuma kupila imovinu te napokon uspješno pokrenula proizvodnju, dovelo je konačno u šibensko gospodarstvo i prvu ženu na rukovodeću poziciju proizvodnog poduzeća. Na čelu tvrtke od prvog dana je Marjana Lažeta, diplomirana metalurginja iz Slovenske Bistrice koja je cijeli svoj 30-godišnji radni vijek provela u Grupi Impol. Lani je i nagrađena za lojalnost te predani i uspješan rad. Razgovarali smo s njom o njezinom dosadašnjem iskustvu rada u šibenskoj tvornici i Impolovim planovima u Šibeniku, prenosimo s portala ŠibenikIn.

 

Direktorica ste Impol TLM-a, proizvodne tvrtke u ipak 'muškoj' djelatnosti metalurgije odnosno aluminijske industrije što nije baš uobičajeno, a k tomu i na čelu nove tvrtke koja u Šibeniku ima vrlo ambiciozne planove. Kako ste se snašli?

Iskreno rečeno, nije se bilo teško snaći. Riječ je o gotovo istom proizvodnom programu kakav je u Slovenskoj Bistrici pa tako ni tehnologija nije puno drukčija. Kad smo prije dvije godine ušli u prostorije bivšeg TLM-a mogli smo bez ikakvih većih teškoća i problema startati s proizvodnjom. Dvjestotinjak novozaposlenih, koji su već imali iskustvo rada u pogonu, pokrenulo je strojeve prema svojim iskustvima i znanju. Odmah smo zaključili da tvornica nije otišla u stečaj zbog njih. Sada ti iskusni ljudi uče nove radnike i oni će, dileme nema, nastaviti tradiciju kvalitetne proizvodnje i prerade aluminija sve do krajnjih najeminentnijih kupaca u automobilskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
 

Je li Vam poznato da ste trenutno jedina žena na čelu gospodarske tvrtke u Šibensko – kninskoj županiji? Čudi li Vas to ili vam je to razumljivo jer je možda takva situacija i u Sloveniji?

Nisam to znala, ali kod nas u tvrtki takav položaj žena nije neobičan. U Grupi Impol je čest slučaj da su žene na vodećim položajima. Među ostalim, žena je na čelu glavnog izvršnog direktorija, a imamo i direktoricu za financije i informatiku. Izvan Grupe Impol Slovenija baš ne prednjači po zastupljenosti žena na vodećim pozicijama.

 

Možete li usporediti stanje koje ste u tvornici Impol TLM zatekli nakon što je Grupa Impol od Aluminijuma u stečaju kupila nekretnine i ono kako ona radi danas?
Općenito gledano, stanje opreme i drugih nekretnina u TLM Aluminiumu u stečaju bilo je veoma loše. U ožujku 2016. godine ušli smo u doslovno prazne proizvodne hale i bilo je jasno kako se proizvodnja više -manje nekontrolirano zaustavila. Samo je nekolicina radnika koje je zaposlio stečajni upravitelj odrađivala najnužnije poslove za minimalno održavanje strojeva i druge opreme. S pripremama za početak proizvodnje krenuli smo 10. ožujka 2016. godine. S 208 radnika koji su popunili dva početna radna turnusa i potpisali ugovore o radu na određeno vrijeme u novonastaloj tvornici Impol TLM započeli smo svoju drukčiju, novu priču.

 

 

Što ste do sada napravili i što namjeravate?

Kao što to zahtjeva tehnologija proizvodnje valjanih proizvoda, prvo smo pokrenuli proces toplog valjanja, kojemu je slijedilo pokretanje hladnog valjka i valjaonice folija, da bi tek na kraju, kad se skupilo dovoljno kružnog materijala, započeli s procesom taljenja i lijevanja blokova. Uspješan start svih tih ključnih strojeva bilo je jamstvo da možemo ostvariti proizvodni plana za 2016. godinu, a to je značilo 52.227 tona valjanih proizvoda. Međutim, dogodio se veliki požar na toplom valjku pa se taj plan prepolovio. U 2017. godini proizveli smo već 71.080 tona proizvoda i s time nadmašili najbolji rezultat bivšeg TLM Aluminuma iz 2012. godine koji je tada iznosio oko 65. 000 tona. .
Danas svi ti strojevi rade kvalitetno i postižu očekivanu produktivnost tako da zaposlenici rade dnevno u četiri turnusa a plan za ovu godinu je proizvesti 92.000 tona aluminijskih proizvoda. Dugoročno, plan nam je da se to popne na 220.000 tona valjanih proizvoda do 2025. godine, a kratkoročno smo kao cilj postavili i 12 investicijskih projekata. Modernizacija toplog valjka, instalacija dviju novih peći za homogenizaciju blokova i svitaka, te nove razrezne linije za traku i limove su samo neki od njih, ali najvažniji za planirano povećanja proizvodnje.

 

Poznato je da Impol - TLM ima problem s pronalaskom radne snage, posebno s inženjerima metalurgije. Što bi poručili mladim ljudima u Hrvatskoj koji se školuju ili traže posao, kakvu priliku im pruža Impol - TLM?

Impol TLM poručuje svim mladima, da će odlukom za studij metalurgije ući u tvornicu inovativnih tehnoloških procesa i jedinstvenih proizvoda u kojoj su svi ciljevi podređeni optimalnoj kvaliteti proizvoda i znanju na individualnoj razini. Isključivo podupiremo tehnološki razvitak na svim područjima proizvodnog procesa. Zato im samo mogu reći, 'dobrodošli u tim Impol TLM'!

 

Jeste li stroga šefica koja od podređenih očekuje da slušaju ili ste skloniji razvijanju kooperativnog odnosa sa zaposlenicima koji su, pretpostavljam, u većini slučajeva muškarci. Vjerujete li u ravnotežu takozvane muške i ženske energije što navodno donosi najbolje rezultate u upravljanju?

Najvažnije je da ste kao šef korektni, da postavljate jasna očekivanja i da s poštovanjem i uvažavanjem komunicirate sa zaposlenicima koji moraju znati koji su to jasno postavljeni ciljevi. To nije povezano s muškim ni s ženskim spolom ni energijom.

 

 

Često se još uvijek Impol TLM u javnosti poistovjećuje s bivšim TLM-om pa se očekuje da Grupa Impol mora rješavati i neke 'repove' koji su ostali. Kako se nosite s tim?

Za nas to nije ugodna situacija, ne možemo plaćati grijehe koje nismo počinili. Prije svega želimo zdrav početak koji se temelji na korektnom i na poštenom odnosu prema zaposlenicima. Svi zajedno moramo osvijestiti to da ne postoji nikakva pravna veza između novonastale tvrtke Impol TLM i bivše tvrtke TLM Aluminium što znači da Impol TLM ne može preuzeti nikakve obaveze koje je TLM Aluminium imao ili dogovorio za vrijeme svog postojanja, odnosno prije uvođenja stečajnog postupka. Svi najprije želimo da Impol -TLM bude uspješan. Bit će nam u tomu puno teže ako se bavimo promašajima i greškama onih koji, na kraju, nisu uspjeli.

 

Negdje sam pročitala da Vas u grupi Impol smatraju sinonimom za lojalnost toj tvrtki u kojoj ste od prvog dana vašeg radnog vijeka. Što vas je u njoj zadržalo i učinilo tako privrženom?

Dobri odnosi, jasni ciljevi, mogućnost napredovanja i individualnog razvoja to je ono što imamo u ovoj tvrtki i to me za nju veže. Grupa Impol je poznata po tomu da sami razvijamo i gradimo svoj rukovodeći kadar. Brojni su naši zaposlenici tako započeli svoju karijeru u Grupi Impol i postupno napredovali. Dokazivali su se radom i dolazili do sve zahtjevnijih pozicija. Kod nas gotovo da i nema fluktuacije među zaposlenima. To je jedna zdrava radna okolina koja vas motivira i ispunjava.

 

Iz kategorije: Vijesti