Datum objave: 28. Travanj 2018

Josipa Rimac smijenjena s čela radne skupine za pisanje izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Diana Ferić
Diana Ferić

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, od sredine ovog mjeseca više ne vodi radnu skupinu za izradu izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Taj posao ministar uprave Lovro Kuščević u tišini je povjerio drugoj osobi, piše Slavica Lukić u Jutarnjem listu.


U Ministarstvo uprave uputili smo pitanje je li točna informacija s kojom raspolažemo te zamolili da nam objasne razloge smjene Josipe Rimac s čela radne skupine. Nakon dvodnevnog čekanja potvrdili su da je do promjene u radnoj skupini došlo, ali nisu objasnili razloge odlaska Josipe Rimac s čelne pozicije.
Imovinska kartica

 

“Dana 17. travnja 2018. godine, ministar uprave donio je Odluku o osnivanju radne grupe za izradu Nacrta prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa, a sukladno toj Odluci predsjednicom radne grupe imenovana je Neda Štulec Kramarić, načelnica Sektora za politički sustav i državnu upravu u Ministarstvu uprave. Stupanjem na snagu ove Odluke prestala je važiti ranije važeća odluka o osnivanju radne grupe čija je predsjednica bila Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave”, stoji u pisanom odgovoru koji smo dobili.

 

Smjena Josipe Rimac s čela radne skupine, međutim, uslijedila je samo četiri dana nakon što ju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa novčano kaznilo s 4000 kuna jer se podaci koje je navela u imovinskoj kartici ne poklapaju s podacima iz zemljišnih knjiga. Rimac je, podsjetimo, u imovinskoj kartici predanoj u siječnju 2016. navela da njezin suprug posjeduje jednu nekretninu, kuću s okućnicom koju je kao branitelj dobio od države. Međutim, iz podataka u zemljišnim knjigama vidljivo je da je njezin suprug vlasnik triju etažiranih stanova u velikoj kući koju mu je država dodijelila, pa je Rimac bila dužna u imovinskoj kartici prijaviti tri, a ne jednu nekretninu. Rimac sporne navode iz imovinske kartice nije uskladila s onima iz zemljišnih knjiga ni nakon dvije nadopune koje je od nje zatražilo Povjerenstvo, kao ni nakon pokretanja postupka protiv nje u lipnju prošle godine.
Novčana kazna

 

Kako je Rimčevoj ovo bila već druga novčana kazna u tri godine (prvu joj je Povjerenstvo izreklo u prosincu 2015. jer nije u zakonskom roku predala imovinsku karticu), čini se da je Kuščević shvatio da je ne može ostaviti na čelu radnog tijela koje priprema izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Međutim, i dalje ostaje na funkciji državne tajnice.

 

Iz kategorije: Vijesti