Datum objave: 27. Travanj 2018

Otvoren još jedna punkt za posjetitelje NP Krka - Centar za kretanje u Laškovici

Diana Ferić
Diana Ferić

Novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, otvoren je za posjetitelje Nacionalnog parka „Krka“, kao polazišna točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke. Na otvaranju su bili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, župan Goran Pauk, gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, ravnatelja Nacionalnog parka Krešimir Šakić i mnogi drugi.

„U svoj prekrasnoj prirodi koju imamo Nacionalni park Krka je poseban biser. To pokazuju posjeti i interes ljudi koji dolaze sa svih strana svijeta. Činjenica da se Nacionalni park Krka konstantno razvija, širi svoje kapacitete i turistički potencijal je nešto što nas iznimno veseli jer to znači i pozitivne učinke na stanovništvo svih gradova i općina u blizini Nacionalnog parka“, kazao je ministar Tomislav Ćorić i čestitao svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta.


Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je projekt sanacije i uređenja stare školske zgrade u Laškovici, na desnoj obali Krke, u neposrednoj blizini Roškog slapa, pretposljednje sedrene barijere na rijeci Krki. Smješten u okružju raznolikih prirodnih fenomena, taj će centar posjetiteljima biti mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska Parka. Ukupna vrijednost radova na projektu rekonstrukcije zgrade i uređenja interijera i eksterijera iznosi 7.220.545 kuna.

„Realizacijom ovog projekta uprava NP Krka je još jednom potvrdila da održivo gospodari područjem Nacionalnog parka. Veseli činjenica što se i drugi projekti rješavaju planiranom dinamikom, a sve kako bi se sačuvala priroda a istovremeno povećala kvaliteta doživljaja posjetitelja ovog jedinstvenog područja“, rekao je župan Goran Pauk.

U novouređenom centru u Laškovici nalaze se recepcije, bife, suvenirnica, uredski i skladišni prostor, kao i vanjski sanitarni čvor. Uređena je i opremljena dvorana sa šezdeset sjedećih mjesta, za konferencije, predavanja i edukaciju, u kojoj je ovom prigodom postavljena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“. Posjetitelji će tu moći dobiti sve potrebne informacije o Parku, kupiti ulaznice ili se samo odmoriti. Kao što su to ulaz Lozovac i ispostava u Skradinu za donji tok i Eko kampus Puljane za gornji, centar kretanja u Laškovici središnje je informativno mjesto za čarobni srednji tok rijeke Krke.


 

Iz kategorije: Vijesti