Datum objave: 24. Travanj 2018

CRNO NAM SE PIŠE - Hrvatska ostaje bez ljudi, ali i bez svoje hrane

Diana Ferić
Diana Ferić

Ne samo bez ljudi, Hrvatska ostaje i bez svoje hrane. Aktualni statistički podaci ne govore o drami nego o pravoj katastrofi.

Hrvatska je pogođena demografski pogođena "bijelom kugom" i depopulacijom zbog sve masovnije odlaska prije svega mladih trbuhom za kruhom, ali i pogubnim padom proizvodnje hrane posebno voća i povrća.

Prema aktualnim podacima u proteklih deset godina u Hrvatskoj je proizvodnja paprike pala za 46 posto, krastavaca za 44 posto, kapule za 43 posto, pomidora za 15 posto i kupusa za 8 posto.

S voćem je situacija još gora. Hrvatska je 2017. godine proizvela 95 posto manje oraha nego 2007. godine, proizvodnja šljiva pala je za gotovo 90 posto, a proizvodnja smokava u Dalmaciji pala je za 60 posto, mandarina je manje za 56 posto, a maslina za gotovo 20 posto.

Da bi nadomjestila manjak u vlastitoj proizvodnji koju je uništila uvozom (!), Hrvatska je prošle godine uvezla (!) voća u vrijednosti od 180 milijuna eura, a za uvoz povrća platila je skoro 112 milijuna eura. Kupili smo dakle voća i povrća za - prava sitnica - 1 250 000 000 kuna.

Nagradno pitanje za 0 kuna: Kakva nas budućnost čeka?
 

Iz kategorije: Vijesti