Datum objave: 22. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - 100. obljetnica najstrašnijeg vučjeg pokolja koza i ovaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Čopor od 12 vukova ubio je 186 koza i ovaca u oborima i 48 seljaka u šibenskom kraju. Dogodilo se to u noći između 21. i 22. travnja 1918. godine.

Masovni pokolj koza i ovaca izazvao je nevjericu, strah pa i paniku u selima jer vukovi nisu pojeli ni jednu od koza i ovaca koje su poubijali što je značilo da nisu gladni nego da su iz nekog ljudima nepoznatog razloga krenuli u do tada neviđeni pokolj.

Za čopor od 12 vukova koji se kreće prostorom između Drniša i Šibenika, a ne zalazi na Miljevce, znalo se u i šibenskom i u drniškom kraju. Čopor predvođen krupnim sivim vukom napadao je i ranije, ali nikada tako masovno i krvoločno. Po selima se nagađalo zašto taj čopor ne napada stada na paši kao što je to oduvijek bilo, nego se noću prikrada kućama i napada samo koze i ovce u oborima i stajama.

Za čoporom je organizirano nekoliko hajki, ali mu nitko nije uspio ući u trag. Sumnjalo se da se vukovi kriju na planini Moseć, ali se u velikoj hajki pokazalo da nisu tamo. Javila se bojazan da se vukovi kriju u blizini sela gdje ih ljudi ne očekuju pa su reagirali državni organi ne bi li zaustavili taj krvoločni čopor.

U noći kada je 12 vukova haralo prostorom od Planjana i Unešića preko Tromilje i Konjevrata do Dubrave, na njih su naletjela dvojica lugara koja su pucala u čopor i ranila neke vukove, ali ih nisu uspjeli rastjerati pa su se u strahu sklonili u neku staju.

Nakon jezivog pokolja tijekom kojega su se vukovi prema pričanju seljaka kretali tiho kao sjene i nisu ispustili ni jedan glas, u Šibenskoj zagori i Drniškoj krajini zavladao je veliki strah koji je se pokazao neopravdanim jer čopor nakon pokolja u noći s 21. na 22. travnja nestao i više se nikada nije pojavio na tom području niti su vukovi dugo godina nakon toga prilazili tako blizu Šibeniku.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3