Datum objave: 19. Travanj 2018

Šibenski kreativci iz Ideariuma osmislili inovativna odmarališta na šibenskim biciklističim rutama

Diana Ferić
Diana Ferić

Odmorišta s inovativnim, ekološkim klupama, koja su uređena na cikloturističkim rutama na Zlarinu te Brodarica – Jadrtovac – Donje Polje” osmislili su šibenski kreativci okupljeni u tvrtki Idearium d.o.o - atelier, studio i laboratorium za dizajn.


Na njime će osim inovativnih i posebnih klupa za odmor biti zasađena i stabla, a na jednom segmentu klupa, ugravirana je trilja, popularna igra koju su igrale brojne generacije rođene u prošlom stoljeću, pa će se biciklisti, dok se odmaraju moći i zabaviti. Sadrže i posebne stalke za bicikle, a taj prostor za odmor vizualno podsjeća na klupu, objašnjavaju u Ideariumu d.o.o.

 

Klupa je, što je posebno zanimljivo, tako konstruirana da sabire vodu i odvodi je u rezervoar. Iz rezervoara se, sistemom kap po kap, navodnjava stablo.


„Možemo reći da je klupa prijatelj prirodi! Klupa je multifunkcionalna ...ima predviđen prostor za odlaganje bicikla, sjedenje, poluležanje, te dio koji sluzi kao stol. Izvedena je u tri boje bijeloj,antracit sivoj i tirkiz. Službeni naziv klupe je OK (Odmorište-Klupa). Ta će klupa biti uskoro i javno prezentirana“, ističu njezini autori.
Za biljku koja će biti uz nju posađena odabrali su Pinus pinea-u, vrstu crnogoričnog stabla koje može narasti i do 25m. Stablo ima predivnu krošnju koja će s vremenom činiti hlad. Njegove su sjemenke jestive i skupljaju se u listopadu i studenom tako da će posjetitelji moći i najesti tih zdravih plodova dok se odmaraju.
Na taj način, kako su priopćili iz Ureda gradonačelnika, promiče se zaštita okoliša, očuvanje prirode te razvoj održivog turizma.
 

Odmorišta su uređena u sklopu projekta “Uređenje odmorišta na cikloturističkim rutama Zlarin i Brodarica – Jadrtovac – Donje Polje” . na deset lokacija postavljene su te klupe te turistička signalizacija.

Ukupna vrijednost projekta je oko 213 000 kuna. Ministarstvo turizma je od toga osiguralo d oko 135 000 kuna, u sklopu programa razvoja javne turističke infrastrukture.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3