Datum objave: 14. Travanj 2018

Intervencija u Siriji:Klasično proizvođenje kriza i sukoba koje SAD prakticira već 27 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Koja je pozadina noćašnjeg savezničkog napada na Siriju koji označava prekretnicu u sedmogodišnjem ratu u toj zemlji ali i na geo-političkoj sceni? Hoće li Rusija ući u otvoreni sukob s SAD-om? Na ova pitanja za tportal odgovara Jelena Jurišić, profesorica s Hrvatskih studija

 

Prvo bi trebalo reći da se napad dogodio u noći kada su stručnjaci svjetske Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebali prijeći iz Bejruta u Siriju i doći u Dumu istražiti kemijski napad’, naglašava Jurišić. Dodaje kako je istraga ove organizacije osujećena i u slučaju trovanja špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

 

Naglašava da su Rusi poslali svoje istražitelje u Dumu te da je ravnatelj tamošnje bolnice kazao kako nikakvih napada kemijskim oružjem nije bilo. Uz to su, kaže Jurišić, objavljene i snimke koje pokazuju kako se sirijskoj djeci govori kako da odglume da su žrtve napada kemijskim oružjem.
Smatra kako Velika Britanija i SAD žele poništiti činjenicu da su Rusi uništili ISIL u Siriji i da je režim Bašara al Asada obranjen. ‘Amerikanci, Britanci i Francuzi bune se protiv geopolitičkih promjena u svijetu i vode nas sve skupa u vrijeme nestabilnosti’, dodaje.

 

Vjeruje kako Rusija neće odgovoriti istom mjerom. ‘Reakcija bi mogla biti bez vojnog djelovanja, možda neko bombardiranje islamskih položaja u Idlibu. ‘Rusi su svjesni da ako oni uzvrate, da je riječ o oružanom sukobu. Oni su jači u nuklearnom naoružanju, ako do toga dođe onda znamo što to sve znači’, poručuje Jurišić.
Podsjeća da je ovaj napad u skladu s tehnologijom proizvođenja kriza i sukoba koju SAD prakticira već 27 godina. Od prvog napada na Irak u vrijeme Georga Busha starijeg. ‘Tada je povod bio izjava kuvajtske djevojke koja je rekla da su svjedočili da djecu po bolnicama u Iraku bacaju po podu. Otkriveno je da je to kćer kuvajtskog ambasadora. To je tehnologija koja se vrti 27 godina’, zaključuje Jurišić, prenosimo s tportala.

 

Iz kategorije: Vijesti