Datum objave: 07. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenik zabranio preprodaje ribe preprodavačima prije 10 sati

Diana Ferić
Diana Ferić

Žestoku bitku protiv skupoće započela je šibenska gradska vlast na današnji dan 7. travnja 1940. godine.

Kako bi se suzbilo divljanje cijena i onemogućile špekulacije imenovan je posebni Gradski odbor za suzbijanje skupoće, a gradski redari su dobili posebne ovlasti pa čak i pravo na uhićenje onih koji budu kršili propise.

Najvažnija mjera u borbi protiv skupoće bilo je uvođenje zabrane prodaje ribe nakupcima, prekupcima i švercerima prije 10 sati. Isto tako zabranjena je i isporuka ribe izravno s ribarskih brodova u kuće šibenske gospode prije 10 sati.

Razlog za uvođenje ovih zabrana Gradski odbor za suzbijanje skupoće bilo je prikriveno istraživanje koje je pokazalo da nakupci, šverceri i ugostitelji svu bolju ribu pokupuju prije osam sati pa Šibenčanima koji nakon jutarnje mise idu na pazar i peškariju ostaje samo lošija riba "kao i ona najskuplja za koju ugostitelji nemaju interesa, a narod novaca".

Uz to uveden je strogi nadzor prodaje svih živežnih namirnica, posebno krušnog brašna, svinjskog i goveđeg mesa te živih tuka. Od rigoroznih mjera suzbijanja skupoće bila je izuzeta jedino janjetina "koje ima u izobilju, a nakupci je ni ne gledaju."

Ove mjere općinske uprave naišle su na podršku Šibenčana, ali nisu bile ni od kakve koristi jer su se ribari dogovorili s nakupcima i švercerima da im ribu prodaju prije nego što dođu u Šibenik pa je sve ostalo kao i prije, osim što je lošija riba bila još skuplja, a ona najskuplja je skrivenim kanalima prebacivana u Italiju, tj u Zadar koji je tada bio pod talijanskom vlašću.

Šverceri skupe ribe i rakova iz Šibenika u Zadar imali su diskretnu zaštitu šibenske policije jer su pri povratku uspijevali iz Zadra prebaciti "na slobodu" Hrvate koji su bježali od fašista koji su u Zadru zaveli teror. 
 

Iz kategorije: Vijesti