Datum objave: 05. Travanj 2018

Potkornjak napao i šumu na Šubićevcu, ali stanje nije alarmantno

Diana Ferić
Diana Ferić

Mediteranski potkornjak nije napao samo šumu na Marjanu, na kojem je zbog njega osušena jedna petina stabala, nego i u nekim drugim dijelovima Dalmacije pa i u Šibeniku, na Šubićevcu, kako doznajemo od Anite Babačić Ajduk, ravnateljice JU Priroda Šibensko – kninske županije koja upravlja i tim djelom zaštićene prirode. Znajući za taj problem naručili su vještačenje koje je obavio Institut za mediteranske kulture iz Splita pa u skladu s tim poduzimaju i određene mjere.

„Situacija nije alarmantna, ali i kod na potkornjak utječe na sušenje stabala tako da smo neka od njih već uklonili. Poduzima se takozvana sanitarna sječa. Na Šubićevcu je problem i što je zemlja plitka pa se stabla suše i zbog toga. Problem nam je i što je veći dio šuma na Šubićevcu u privatnom vlasništvu pa na tim zemljištima ne možemo ništa poduzimati bez privatnih vlasnika“, kazala nam je Anita Babačić Ajduk.


Mediteranskog potkornjaka do prošle jeseni nije bilo u Dalmaciji. Domovina mu je Tunis i južna Španjolska. „U ovim krajevima nikada se nije našao. Literatura kaže da mu je ovdje hladno. Klimatske promjene posljednjih godina, ekstremne suše i vrućine, pogodovale su da potkornjak napravi progresiju i razmnoži se na veću populaciju nego što je normalno", objasnio je njegovu pojavu na Marjanu Robert Koharević, ravnatelj Park šume Marjan.

 

U splitskoj Park-šumi Marjan od ukupno 64.000 stabala, njih oko 13.000, to jest jedna petina, zbog klimatskih promjena osušena je ili zaražena mediteranskim potkornjakom, kukcem koji svojim djelovanjem ugrožava vitalnost stabala pa su o tomu jučer raspravljali i na Gradskom vijeću te to podigli na razinu nacionalnog problema i zatražili od ministra poljoprivrede Tolušića da poduzme mjere da se šume spasu.
 

Iz kategorije: Vijesti