Datum objave: 04. Travanj 2018

Završen stečaj TLM Aluminijuma, bivšim radnicima još 10 milijuna kuna potraživanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Odbor vjerovnika na zadnjem je ročištu jednoglasno je prihvatio završni račun stečajnog upravitelja TLM Aluminiuma Branka Morića kojim se predviđa da će bivšim radnicima i nekim bivšim članovima uprava biti isplaćeno 10 milijuna kuna. Time je završen stečaj te tvrtke, ali mnogi sudski sporovi u kojima  od TLm -a novac traže  neki bivši vlasnici i menadžeri se nastavljaju.

Radnici koji su dobili otkaz kada je tvrtka završila u stečaju potražuju 55 milijuna kuna od čega je im je do sada isplaćeno 5 milijuna, 13 milijuna kuna isplatila im je Agencija za osiguranje tražbina u stečaju, a sada će dobiti još 10 milijuna kuna.
Na završnom diobnom popisu kojeg je sastavio stečajni upravitelj Branko Morić je ukupno 473 radnika. Porezna uprava dobit će 496.508 kuna dok će 2,4 milijuna kuna biti uplaćeno Agenciji za osiguranje radničkih tražbina na ime njihovih troškova.

Nakon zaključenja stečajnog postupka, nastavit će se i sudski predmeti u kojima sudjeluje TLM Aluminium. U osam sudskih sporova TLM Aluminium je tuženik, a zanimljivo je da je, između ostalih, tvrtku u stečaju tužio i Tonći Kandido koji je pod istragom pod istragom zbog sumnje da je, zajedno s Loranom i Markom Pejčinoskim te Andražom Brodnjakom, kriminalnim radnjama nanio 170 milijuna kuna štete TLM-u i Jadranskoj banci. Tonći Kandido i njegov sin Joško TLM Aluminium tužili su zbog nedopuštenosti otkaza ugovora o radu te je Općinski sud u Šibeniku u studenom prošle godine donio presudu u korist Kandida, no na tu presudu uložena je žalba te se postupak još vodi.
TLM Aluminium na Trgovačkom sudu u Zadru pokrenuo je pet novih postupaka u kojima tuže austrijski Euris Marka Pejčinoskog, tvrtku koja je nekada bila većinski vlasnik Aluminiuma. Osim Eurisa, tuže i slovačke tvrtke Alumina i Alukom, zagrebačku tvrtku Trast nekretnine i zadarsku tvrtku Kontakt. U navedenim sudskim sporovima TLM Aluminium od tvrtki koje tuži traži ukupno 5,7 milijuna eura.
 

Iz kategorije: Vijesti