Datum objave: 03. Travanj 2018

IN MEMORIAM – Umro je Stanko Bašić, dobri duh i duša Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Stanko Bašić, rekviziter Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, nogometaš HNK „Šibenik“ i plesač u COKUD-u, dobri duh i duša Šibenika, najstariji sin slavljene i nezaboravljene šibenske babe Matije, umro je u 85. godini daleko od rodnog i voljenog Šibenika, u Australiji gdje je živio od 1969. godine.

U Australiju je otišao 1969. godine sa svojom suprugom Nedom, rođenom Goreta porijeklom iz Guštine Vale na Jadriji koja mu je rodila sina Damira.

Iako je iz Šibenika otišao davno, Stanko nikada nije zaboravio svoj Šibenik, a ni Šibenik njega. Ostao je zapamćen po dobroti, vječnom osmjehu na licu, vedrini kojom je zračio, prekrasnom glasu i ljubavi prema svima oko sebe. Volio je ples i dobro društvo. Pamte ga i po tome što je bio anđeo čuvar slabih i nemoćnih, ali i po njegovim spretnim zlatnim rukama.

Stanko Bašić bio je prvo dijete u obitelji njegovog oca Petra Bašića, šibenskog lučkog radnika porijeklom iz Pirovca. Rodila ga je prva Petrova supruga Danica iz obitelji Baus, ali je ona umrla kada mu je bilo svega 11 mjeseci. Kao svoje rođeno i obožavano dijete podigla ga je i othranila druga Petrova supruga, slavna šibenska kompravenda, šibenska legenda Matija Bašić, znamenita baba Matija.

On je bio najstarije među petoro njene djece. Njegova sestre su Mirjana udana Vikario, i aNevenka udana Relja, a braća Živko i Josip Bašić, šibenski pjesnik, skladatelj i trubadur.

Stanko Bašić bio je po zanimanju tesar i kao vrstan zanatlija bio je zaposlen kao rekviziter u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Svojim spretnim rukama i prirodnim darom stvarao je prava čuda u šibenskom teatru, a s Tomom Reljom je pedesetih godina 20. stoljeća počeo organizirati blagdanske sajmove u Đardinu. Te su sajmove šibenska djeca obožavala jer su njih dvojica znala uprizoriti bajke i donijeti djeci puno radosti i veselja. Osim plesom u COKUD-u bavio se i nogometom. Bio je jako dobar igrač NK „Šibenik“ u generaciji Tambače, Tetlinga, Šupe, Živkovića, Arasa...

Iz Šibenika je prvi puta otišao 1965. godine jer ga je privukao rad u Njemačkoj, a odatle je 1969. godine otišao u Australiju, gdje ga je 1980. godine posjetila njegova majka Matija koja ga je toliko voljela da bi ozdravila kada bi ga vidjela. Pamte ga i članovi klape „Jadrija“ kojima je bio nezaboravan domaćin tijekom njihove turneje po tom dalekom kontinentu.

Kao svoju najveću sreću doživljavao je to što su njegov sin Damir, nevjesta Lili i njegove unuke Kiara i Medison još za njegovog života posjetili i zavoljeli njegov rodni Šibenik.


 

Iz kategorije: Vijesti