Datum objave: 17. Ožujak 2018

DOKUMENTARNI FILM - Osam milenija janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju

Diana Ferić
Diana Ferić

Janjetine pečene na ražnju ne trebamo stidjeti jer ona nije naš kulturnim i civilizacijski hendikep. Oni koji o njoj govore u negativnom kontekstu, u dubokom neznanju i kulinarskoj nepismenosti, omalovažavaju tu našu iznimno vrijednu kulturnu stečevinu koju moramo njegovati i čuvati onako kako čuvamo šibensku katedralu, bašćansku ploču, pašku čipku ili slavonski kulin.

U ovim riječima pokojnog šibenskog arheologa dr. Zdenka Brusića i priči novinara Stanka Ferića o tradiciji pečenja janjetine na ražnju objavljenu u časopisu "Volim Šibenik", Hrvatska televizija je prepoznala temu za dokumentarni film čije je snimanje upravo započelo.

Pod radnim naslovom "8000 tisuća godina tradicije janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju" dokumentarni film snima Odjel Kultura HTV-a. Urednik produkcije je Aleksej Gotthardi Pavlovsky, a producentica Sanja Ivančin. Režija je povjerena Ivi Kuzmaniću, a u njegovoj ekipi su snimatelj Dušan Vugrinec, snimatelj tona Borna Cvitanović i dizajner rasvjete Ljudevit Friščić.

Dokumentarc o janjetini snima se u Šibeniku, Drnišu, Kninu, Donjem polju, Boraji, Kapeli, Unešiću, Hrstićima, Vukorepama, Planjanima Gornjim, Umljanovićima, na obroncima planine Svilaje, a u njemu sudjeluju eminentni znanstvenici dr.sc. Marina Krvavica,s Veleučilišta u Kninu, prof. dr.sc. Ante Uglešić i prof. dr.sc. Brunislav Marijanović sa Sveučilišta u Zadru, Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, povjesničar Milivoj Blažević, guslar Dane Jurić, uzgajivači ovaca Hrvoje Miljak, Slavka Vukorepa, Milka Vukorepa i Kata Hrstić, Ivo Poljičak i Zlatko Grizelj, uzgajivači kapulice te vlasnici najpoznatijih hramova pečene janjetine i njihovi "meštri od ražnja" Marinko Orlović, "Marin" na Kapeli, Jere i Vice Šuperba, "Torcida" u Donjem polju, Nevenka Burazer, "Boraja u Boraji" i Ivan Kovilić, "Krka Belvedere" na Odmorištu Krka na auto putu Split - Zagreb iznad Skradina.

Poruka dokumentarnog filma o tradiciji pečenja na ražnju utemeljenog na znanstvenom radu i istraživanjima dr. Zdenka Brusića je da možemo koliko hoćemo, s ironijom ili posprdno, govoriti o tom „primitivnom običaju“ s naših epskih prostora ili o našem čovjeku kao spodobi kojoj iz usta viri papršnjak, ali je činjenica da nemamo ni boljeg jela ni, ni duže kuharske tradicije ni starijeg gastro brenda od janjca na ražnju zato što je spremanje janjetine na ražnju i ispod peke ogledalo naše milenijske tradicije koja ne zaslužuje prezir i omalovažavanje već naprotiv poštovanje i uvažavanje.

Film kroz zanimljivu priču u kojoj se prepliću životi, iskustva i sudbine ovčara, ugostitelja, meštara od ražnja, arheologa, povjesničara, znanstvenika, uzgajivača kapulice i gurmana koji obožavaju janjetinu s ražnja, poziva na očuvanje milenijske tradicije i baštine šibenskog kraja i Šibensko - kninske županije na čijem su području pronađeni arheološki dokazi koji potvrđuju da se, kada je o janjetini s ražnja riječ, ništa nije promijenilo tijekom minulih osam milenija.

On govori i o ovci pramenki koja se građom tijela prilagodila škrtoj ispaši na ljutom kršu, ali i krajoliku čija se flora prilagodila ovci, simbiozi zahvaljujući kojoj je janjetina pečena na ražnju na prostoru gdje se bura s planine Dinare spušta prema moru, nedostižno ukusna i slasna delicija.

HTV-ov dokumentarni film osim što otkriva baštinu koju neopravdano podcjenjujemo i omalovažavamo, poziva i na njeno spašavanje, a završava pozivom:
Umjesto zgražanja i grintanja treba u ove proljetne dane ubrati stručak mladog luka, uzeti prstohvat soli i hodočastiti najbližem mjestu na kojemu se okreće janje na ražnju pa se pokloniti sjenama predaka i bez grižnje savjesti baciti se naglavačke u tu rijeku sočnog i mirisnog užitka.

 

Iz kategorije: Vijesti