Datum objave: 14. Ožujak 2018

Tko je kriv za neusklađenost akata Kazališta i za to što glumci primaju plaću,a ne rade

Diana Ferić
Diana Ferić

Iris Ukić Kotarac, vijećnica u Gradskom vijeću grada Šibenika s Nezavisne liste Stipe Petrine dobila je barem malu satisfakciju za svoje, kako su neki shvatili, uporno „jahanje“ na temama vezanima za stanje u Hrvatskom kazalištu Šibenik i sumnjama u to da se mnoge stvari ne rade po zakonima i propisima. Gradonačelnik Željko Burić jučer je, na sjednici Gradskog vijeća, za govornicom kazao kako je upravo zahvaljujući njezinoj inicijativi, nakon čak sedam godina, utvrđeno da Statuta HNK Šibenik nije usklađena s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju HNK Šibenik tako da kod izbora sadašnje ravnateljice Maje Trlaja nije ispoštovana Odluka Gradskog vijeća koja je „iznad“ Statuta.

No, vijećnica Ukić Kotarac ne zadovoljava se činjenicom da je to „konačno utvrđeno“ pa je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća zatražila odgovornost gradskih službenika, a prozvala je Mirjanu Žurić, pročelnicu Odjela za društvene djelatnosti i tajnika Grada Šibenika koji su sve vrijeme to tolerirali i nisu reagirali odnosno da ne rade posao za koji su plaćeni.

„Prije izbora sadašnje ravnateljice trebalo je pet godina iskustva rada u kazalištu za izbor na mjesto ravnateljice, a onda je u slučaju njezinog izbora taj kriterij „nestao“. Državna revizija je 2015. godine utvrdila da Statut Kazališta nije usklađen, ali svi su na to oglušili i sada ste, kod izbora ravnatelja kazališta od jedne svoje članice, koja se jedina javila na natječaj napravili da ne kažem što“, kazala je i zatražila odgovor na to kada će se provesti nadzor nad radom Kazališta.

Iris Ukić Kotarac je ustvrdila da stanje u toj kazališno kući nimalo nije dobro – bilježe minus u financijskom poslovanju, četvero profesionalnih glumaca mjesecima ne radi gotovo ništa jer je zadnja premijera bila u travnju, ali redovno dobivaju plaće i tako redom.

Gradonačelnika Burića nije to previše zabrinulo niti dojmilo već je, kao i inače, branio i svoje službenike da „ne mogu oni nešto znati, ako ih netko na to ne upozori“, a i vodstvo kazališta kada je riječ o nezaposlenosti glumaca. „Nije točno da naši glumci ništa ne rade kad nema premijera i vlastitih predstava. Oni su angažirani kao voditelji mnogih manifestacija“, ustvrdio je gradonačelnik, a u vezi s dugogodišnjom neusklađenošću pravnih akata te kazališne kuće dodao je „kako nema smisla sada tražiti krivca“.


Vijećnica Ukić Kotraca zatražila je popis tih manifestacija na kojima su bili volonterski angažirani šibenski glumci.
 

Iz kategorije: Vijesti