Srijeda, 14 Ožujak 2018 06:22

NA DANAŠNJI DAN - Pao veliki snijeg na Žirju, Šibenčani igrali balote smrznutim jajima

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Pao veliki snijeg na Žirju, Šibenčani igrali balote smrznutim jajima

Roditelji šibenske djece razbili su komadima leda prozore na općinskoj zgradi ljuti zbog odluke da djeca moraju ići u školu po ledenoj buri, temperaturi nižoj od -5.

 Bilo je to 14. ožujka 1939. godine. Veliki snijeg pao jena otoku Žirju, a u Šibenik su ledom okovali bura i polarna hladnoća.

Obilan snijeg pao je na otocima Šolti, Braču i Hvaru, bilo ga je i na Kornatima, ali ne i na Zlarinu. Brodovi nisu plovili, a vlakovi su ostali zameteni u planinama između Gračaca i Knina.

Iako je nevrijeme bilo najavljeno Uprava Šibenika donijela je odluku da djeca moraju ići u školu jer je tako odlučeno i u Splitu. Djeca su u školu došla, ali ne i nastavnici pa je u Šibeniku došlo do revolta koji bi "završio tko zna kako da nije bilo tako ledeno da se ni disati nije moglo, a kamoli obračunavati se sa šibenskim  birokratima, egzekutorima  bez srca i duše".

Škole su bile hladne zato što u njima nije gorjela ni jedna peć, a nisu bile zapaljene zato što škole više nisu imale ogrjeva. Općinska vlast se opravdavala da za ogrjev u Šibenskoj blagajni nema novaca, a Šibenčani su uzvraćali da bi "u gradskoj blagajni bilo novaca da u glavama mjerodavnih dužnosnika i načelnika ima pameti."

Šibenčani koji nisu imali djecu u školi nisu se pridružili prosvjednicima nego su u Đardinu igrali na balote smrznutim jajima.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!