Datum objave: 14. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - Pao veliki snijeg na Žirju, Šibenčani igrali balote smrznutim jajima

Diana Ferić
Diana Ferić

Roditelji šibenske djece razbili su komadima leda prozore na općinskoj zgradi ljuti zbog odluke da djeca moraju ići u školu po ledenoj buri, temperaturi nižoj od -5.

 Bilo je to 14. ožujka 1939. godine. Veliki snijeg pao jena otoku Žirju, a u Šibenik su ledom okovali bura i polarna hladnoća.

Obilan snijeg pao je na otocima Šolti, Braču i Hvaru, bilo ga je i na Kornatima, ali ne i na Zlarinu. Brodovi nisu plovili, a vlakovi su ostali zameteni u planinama između Gračaca i Knina.

Iako je nevrijeme bilo najavljeno Uprava Šibenika donijela je odluku da djeca moraju ići u školu jer je tako odlučeno i u Splitu. Djeca su u školu došla, ali ne i nastavnici pa je u Šibeniku došlo do revolta koji bi "završio tko zna kako da nije bilo tako ledeno da se ni disati nije moglo, a kamoli obračunavati se sa šibenskim  birokratima, egzekutorima  bez srca i duše".

Škole su bile hladne zato što u njima nije gorjela ni jedna peć, a nisu bile zapaljene zato što škole više nisu imale ogrjeva. Općinska vlast se opravdavala da za ogrjev u Šibenskoj blagajni nema novaca, a Šibenčani su uzvraćali da bi "u gradskoj blagajni bilo novaca da u glavama mjerodavnih dužnosnika i načelnika ima pameti."

Šibenčani koji nisu imali djecu u školi nisu se pridružili prosvjednicima nego su u Đardinu igrali na balote smrznutim jajima.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: