Datum objave: 08. Ožujak 2018

Šefica Ureda šibenskog župana Senka Bilać jedna od edukatorica svojih kolega o protokolu

Diana Ferić
Diana Ferić


Senka Bilać, pročelnica Ureda šibensko – kninskog župana je, uz svoju kolegicu Erminu Duraj, voditeljicu Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije vodila jednodnevnu edukaciju pod nazivom ”Škola protokola“,namijenjenu službencima zaduženim za poslove protokola u općinama, gradovima i županijama koja je održana u Dubrovniku, u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Dubrovačko-neretvanske županije,

U Republici Hrvatskoj ne postoji zakon, pravilnik ili sustavno obrazovanje kojim bi se standardizirao protokol, ovom edukacijom pa su polaznici su dobili odgovore na sva pitanja s kojima se susreću u svakodnevnoj praksi.

Voditeljica Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija i jedna od predavačica Senka Bilać objasnila je zašto je važna pravilna primjena protokolarnih pravila: "Bilo koje službeno događanje ili organizaciju manifestacije nezamislivo je sprovesti bez dobrih protokolarnih smjernica. Lijepo ponašanje učimo u obitelji, a ova Škola protokola daje bitne protokolarne smjernice na jednostavan i razumljiv način. Kroz primjere iz prakse i vježbe, polaznici imaju priliku naučiti važna protokolarna pravila, koja će im koristiti u određenim situacijama", objasnila je Bilać.

Četrdesetak predstavnika jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave tako su obogatili svoja znanja o temama poput prvog dojma, predstavljanja, oslovljavanja, upoznavanja, važnosti neverbalne komunikacije te izrade programa protokolarnog posjeta. “Protokol je dio odnosa s javnošću i sastavni dio komunikacije u poslovnom svijetu. Uz znanja koja smo o protokolu dobili od naše prve “šefice protokola”, naše majke, uz neka posebna znanja o ovom segmentu poslovne komunikacije sigurno ćete biti u prednosti. Ako znate neka osnovna pravila o tome kako organizirati i kako se ponašati na nekom događaju, sigurno ćete se i ugodnije osjećati i vi i vaši gosti. Protokolarna pravila su jasna, nedvosmislena i mora ih se poštivati”, zaključila je Ermina Duraj i dodala da je svaki naš protokolarni postupak ujedno i informacija o nama.

Ovaj je edukacijski program pokrenula Hrvatska zajednice županija, a po prvi je puta održan u sklopu stručnog savjetovanja Hrvatske zajednice županija u ožujku 2017. u Poreču. Zbog velikog interesa sudionika i želje za daljnim razvojem Školu protokola dosad su ugostili Vukovar i Virovitica, a sljedeća edukacija održat će se u Zadru.
 

Iz kategorije: Vijesti