Datum objave: 08. Ožujak 2018

Nema više poklona koje su zaposlenice "Zelenila" od svog direktora dobivale na Dan žena

Diana Ferić
Diana Ferić


Posljednice spajanja šibenskih gradskih tvrtki “Čistoća” i “Zelenilo” u novu tvrtku “Zeleni grad”, pogotovu pozitivne, još se ne osjećaju, a taj je potez ukinuo jedan lijepi običaj zbog kojeg je Šibenik na današnji dan, Međunarodni dan žena, posljednjih sedam godina bio u svim medijima. Siniša Burić donedavni direktor Zelenila svojim je zaposlenicama na Međunarodni dan žena poklanjao ružu, novčani prilog i slobodan dan. Zahvaljujući toj gesti nazvan je prvim džentelmenom među poslodavcima u Hrvatskoj, a posebnost je bila i to što je riječ o članu HDZ –a, a ne recimo SDP –a.

 

– To je samo jedna mala gesta kojom želimo našim djelatnicama pokazati da ih poštujemo i kao radnice i kao žene. O jednakopravnosti žena i muškaraca puno je toga rečeno u ovih sto i nešto godina od kada se ovaj praznik u svijetu obilježava, ali pripadnice ljepšeg spola i dalje nose najveći teret, kako na svojim poslovima tako i kod kuće. Ovo je samo jedan mali znak zahvale, znak da to primijećujemo i poštujemo i da želimo da se njihov položaj popravi, da budu izjednačene u svim pravima s nama muškarcima, kazivao je tada Burić.

S tim je običajem počeo u vrijeme kada je u Hrvatskoj problem bio i spomenuti, a kamo li obilježiti taj praznik jer su ga mnogi smatrali reliktom socijalizma. Danas se Međunarodni dan žena obilježava i spominje puno više nego prije sedam godina, ali radnice bivšeg “Zelenila” mogu se samo sjećati vremena kada im je kao ženama, na taj dan poklonjena posebna pažnja. Bilo je za očekivati da će više poslodavaca krenuti stopama Siniše Burića no direktor šibenskog “Zelenog grada” u kojem sada radu i zaposlenice “Zelenila” Novica Ljubičić očito tako ne misli.

Žene ni danas ni u Hrvatskoj ni u Europi nisu ravnopravne s muškarcima jer za iste poslove primaju od 13 do 16 posto niže plaće.
 

Iz kategorije: Vijesti