Datum objave: 07. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN – Šibenski pekari kažnjeni zbog prodaje svježeg kruha

Diana Ferić
Diana Ferić

Sedamnaest šibenskih pekara kažnjeno je visokim novčanim kaznama 7. ožujka 1941. godine  zato što su prodavali svježi štoviše još vrući kruh.

Pekari su čak bili i pritvoreni zbog svog nedjela, a s nekima su se žandari i fizički obračunali jer su odbijali priznati da su prodavali svježi kruh. Za uspješnu obranu pred sudom nisu imali neke velike šanse jer je šibenska policija otkrila tko prodaje svježi vrući kruh tako što je među kupce ubacila svoje tajne agente.

Zabrana prodaje svježeg kruha i obveza da se kruh smije prodavati tek drugi dan nakon što je pečen uvedena je u sklopu odluke Poglavarstva općine Šibenik o suzbijanju skupoće. Općina je želeći suzbiti skupoću i olakšati život Šibenčanima uvela niz drastičnih mjera, imenovala posebne referente za skupoću, ovlastila općinske redare da kontroliraju trgovce te angažirala policiju i njene snage da se bore „protiv pošasti skupoće“.

Zanimljivo je da su sedamnaestorica pekara ipak imala sreće jer su nakon žalbe bila oslobođena krivnje za razliku od trojice mesara koji su osim novčane kazne proveli i tri dana u zatvoru zbog nepoštivanja odredbi Odluke o suzbijanju skupoće.

Pekari su novac kojim su trebali platiti kazne potrošili na „osloboditeljsku feštu“ u Pekarskoj ulici.
 

Iz kategorije: Vijesti