Datum objave: 06. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN – Pobuna Šibenčana zbog „berze i Prokljana“

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije berza već je burza, nije Prokljan neg je Prukljan“, tako je prosvjedovala grupa Šibenčana na današnji dan 6. ožujka 1939. godine tražeći od šibenske Općinske uprave da ispravi greške i „uvaži nepobitnost da se u Šibeniku, tom najstarijem samorodnom hrvatskom gradu, govori hrvatskim jezikom.

Ta grupa Šibenčana, u policijskom izvješću ne piše koliko se Šibenčana okupilo na Poljani, tražila je od općinske vlasti „da se založi da se u Hrvatskoj poštuje hrvatski jezik“.

Prosvjednike je podržao don Krsto Stošić, šibenski svećenik, publicist i kroničar koji je i prije prosvjeda do kojeg je došlo 6. ožujka 1939. godine upozoravao da „nije ispravno pisati Prokljansko jezero jer se ono u hrvatskom izričaju zove Prukljanskim jezerom“.

Općinska uprava Šibenika nije reagirala na prosvjede. Šibenska burza rada na Građi prestala je biti „berza“ tek nakon Drugog svjetskog rata kada je pretvorena u – Dom zdravlja. S Prukljanskim jezerom situacija je bila bolja jer njegovo ime tada nigdje nije bilo istaknuto, a u javnom govoru se koristila, po don Krsti Stošiću, ispravna hrvatska verzija njegovog imena.

Ali, zalaganja don Krste Stošića i Šibenčana osjetljivih na čistoću hrvatskog jezika, ostala su u konačnici uzaludna. Naime kada je 2005. godine na autocesta Zagreb – Split koju su Hrvati sanjali desetljećima,  prije Prukljanskog jezera iz smjera Zadra, uređeno je odmorište koje je nazvano Odmorište Proljkan. Tako se zove i danas: Odmorište Prokljan, na tugi i žalost pokojnog čuvara šibenske i hrvatske baštine don Krste Stošića. Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Foto:
Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac
http://www.sibenska-biskupija.hr
 

Iz kategorije: Vijesti