Datum objave: 01. Ožujak 2018

RAZOČARANJE – Britanski Master Chef Dhruv Baker na Prviću skuhao španjolsku spizu

Diana Ferić
Diana Ferić

Epizoda gastro - putopisa „Croatia's Finest“, u kojoj je Master Chef Dhruv Baker iz Velike Britanije gostovao u Vodicama, na otoku Prviću i Skradinu, prikazana sinoć na prvom programu nacionalne televizije, razočarala je mnoge Šibenčane.


Od Dhruva Bakera koji slovi kao kulinarski genije i uživa svjetsku slavo očekivalo se, posebno kada je riječ o kuharstvu i kulinarstvu puno više. Najveće razočaranje i negativne reakcije izazvala je Bakerova odluka da na otoku Prviću nakon pomalo štreberskog i neinvetivnog predstavljanja otoka i srednjovjekovnog genija Fausta Vrančića, skuha upitni španjolski specijalitet – filete branicina s pečenim paprikama i prilog koji sadrži orahe i lješnjake. Još veći propust mu se dogodio u Skradinu gdje je, dok je govorio o skradinskom brudetu od jegulja, prikazan kako gušta u buzari od školjaka.


Očekivalo se da će njegov gastro – putopis „Croatia's Finest“ biti promocija Hrvatske i hrvatske gastronomije, međutim epizoda koja prikazuje Vodice, otok Prvić i Skradin, daleko je od toga. Scenaristički i fotografski riječ je tek o slabašnom uratku. Primjetno je da se snimatelji nisu osobito trudili i da su svoj posao obavili rutinski pa i pomalo preko volje, a ni scenaristi se nisu potrudili ući dublje u bit priče.

Indikativan je primjer prikaza sjajnog i fotogeničnog skradinskog restorana „Vidrovača“ kojeg ni Baker ni njegova ekipa nisu doživjeli niti su ga predstavili tako da se vidi i zna da je riječ o kultnom mjestu kojeg štuju gurmani, hedonisti i kulinarski znalci iz cijelog svijeta.


Putopis „Croatia's Finest“ osmišljen kao svojevrsna razglednica koja će kroz priču o finoj spizi, užicima i specifičnoj gastronomiji, Vodicama, otoku Prviću i Skradinu, iako će biti kako je najavljeno prikazan u 90 zemalja, neće donijeti neku osobitu korist jer njihove vrijednosti i vrline jedva da su vidljive, a podaci koje iznosi Baker uglavnom su banalni i beznačajni, a u slučaju Skradinskog buka čak i štetni jer je pri opisu tog središnjeg prirodnog fenomena Nacionalnog parka „Krka“ naglasak stavljen na – kupanje kao da je riječ o nekoj hotelskoj plaži

U najavi ovog projekta bilo je naglašeno da će „Croatia's Finest“, biti priča o Hrvatskoj, o njenim specifičnim ljepotama, pa tako i u gastronomskom, da će to biti priča o hrani, o ljubavi prema prirodi, o uzgajivačima, proizvođačima hrane, ribarima, kuharima, domaćicama..., o ljudima koji vole zemlju i kojima ona kao i svaka namirnica, svaki obrok znači mnogo više od tanjura punog hrane.
Bilo je posebno naglašeno da će u dvadeset epizoda gastro – putopisa „Croatia's Finest“ koje će se na jesen biti emitirane na HTV-u i National Geographic Channelu, i to u 90 zemalja, „gledatelji će moći upoznati gastro - tradiciju i ljepote Hrvatske“.

Na žalost to se na otoku Prvići u Skradinu nije ostvarilo. Baker je na Prviću uz katastrofalno loš ton skuhao bezznačajno španjolsko jelo koji nema nikakve veze s Prvićem, Dalmacijom i Hrvatskom, a ni u Skradinu se nije proslavio jer je gledateljima svog gastro – putopisa uskratio uvid u bogatu skradinsku gastronomsku riznicu.


Od britanske produkcije dokumentarnih i putopisnih filmova koja jedva da ima bilo kakvu konkurenciju u svijetu, očekivalo se neusporedivo više i bolje. Epizoda „Croatia's Finest“ koja je prikazala Vodice, otok Prvić, Skradin i NP „Krku“ bila je, kuharskim rječnikom rečeno, mlaka posna voda bez soli i začina koju je skuhao udovac koji je nakon smrti svoje supruge prvi puta bio prisiljen sam sebi pripremiti nešto za objed.

Fotografije: www.facebook.com/CroatiasFinestByDhruvBaker
 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3