Datum objave: 28. Veljača 2018

Šibenska gradska vlast je posljednjih godina više uložila u vlastiti PR nego u zonu Podi

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako bi se gledalo po izdvajanju novca iz proračuna Grad Šibenik bi trebao dobiti prije nagradu za ulaganje u promidžbu gradske vlasti i stvaranje dojma kod građana nego za poticanje i razvoj poduzetništva za što je, kako je jučer priopćeno, dobio međunarodno priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.


U posljednjih pet godina iz gradskog proračuna je za infrastrukturu na Poduzetničkoj zoni Podi izdvojeno oko 1,4 milijuna kuna a za promidžbu i informiranje oko 2 milijuna kuna.

„Grad je puno uložio u Poduzetničku zonu Podi, Poduzetnički inkubator i infrastrukturu adekvatnu za razvoj novih tehnologija i inovacija te zapošljavanje prije svega mladih, što je prepoznato i od strane Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive“, kaže gradonačelnik Željko Burić.

Brojke kažu sljedeće:u infrastrukturu na Podima u drugoj polovici 2013. godine nije uložena niti kuna, u 2014. godine je izdvojeno iz gradskog proračuna oko 800 000 kuna, 2015. to je iznosilo oko 300 000 kuna jednako kao i 2016. godine dok je u prvoj polovici 2017. godine to bilo skromnih 70 000 kuna.

Zanimljivo je i da Grad Šibenik godišnje izdvaja, ili je proteklih nekoliko godina izdvajao, oko milijun kuna godišnje za plaće zaposlenih u gradskom poduzeću Podi d.o.o. koje vodi, kako se stalno hvale, jednu od najuspješnijih poduzetničkih zona u Hrvatskoj. Ne bi li onda ta tvrtka trebala biti samooodrživa, a ne crpiti iz gradskog proračuna novac za plaće!

Jednako uspješno gradski proračun hrani i zaposlene u odavno bivšem TEF-u za koji je za plaće zaposlenih u dvije i pol godine – 2015., 2016, i u prvoj polovici 2017.godine iz gradskog proračuna uplaćeno 1,4 milijuna kuna.

Teško da se ta ulaganja mogu podvesti pod poticanje poduzetništva, prije za uspješno uhljebljivanje kada se zna kakva je kadrovska struktura u bivšem TEF-u i kako su se tu zapošljavali i izmjenjivali direktori.

Poznato je i da Grad Šibenik, za razliku od Županije nema nikakve subvencije za poticanje poduzetništva pa će biti zaista zanimljivo doznati na koji način su ga poticali i čime su zaslužili to priznanje.

I prije nego što dobijemo odgovor iz Ureda gradonačelnika kojem smo uputili konkretna pitanja možemo već pretpostaviti na što će se svesti, vjerojatno na to da je aktualna gradska vlast uzdigla Šibenik od grada slučaja do poželjne turističke destinacije i time unaprijedio poduzetničku klimu i pružio poduzetnicima šansu za razvoj.


 

Iz kategorije: Vijesti