Datum objave: 26. Veljača 2018

Financije Grada Šibenika:Obveze se gomilaju i rastu,a za razvoj ide samo 15 posto prihoda

Diana Ferić
Diana Ferić

Financijsko izvješće za 2017. godinu potvrđuje da je Grad Šibenik u financijskoj gabuli te da nedavnea izjava još uvijek aktualnog pročelnika za gospodarstvo i EU fondove da je gradski proračun „ napumpan uz milijunske dugove koji grad Šibenik mogu dovesti do bankrota“ itekako drže vodu i da nisu plod osvete odlazećeg funkcionara. U Financijskom izvješću je vidljivo da Grad Šibenik, suprotno onom što tvrdi gradonačelnik Željko Burić, ne posluje financijski odgovorno i ne podmiruje već prolongira i odgađa otplatu dugova koji se gomilaju unatrag tri godine. Brojke su neumoljive i teško ih je bilo čime demantirati što gradonačelnik Burić sve vrijeme pokušava raditi.

Odmah po objavi financijskih izvješća za 2017. godine na službenim stranicama Grada Šibenika SDP se oglasio kratkim, ali znakovitim postom na svojoj Facebook stranici . Napisali su „Opet smo u minusu, opet nam rastu obveze, opet nam pada razvojni dio proračuna“ očito želeći dokazati kako su sve vrijeme u pravu kada upozoravaju da Šibenik u financijskom smislu duboko tone i da itekako  ima mjesta za zabrinutost.

Iz financijskih izvješća objavljenih na web stranicama grada Šibenika iščitavamo da je Grad Šibenik 2017. godinu završio u minusu od oko 1.,8 milijuna kuna . Negativa je bilanca unatrag tri godine pa ukupni minus iznosi oko 20,1 milijun. Ukupne obveze Grada Šibenika u 2017.g. narasle su za 15 posto odnosno za oko11,9 milijuna kuna odnosno za 36 posto u posljednje tri godine. Dospjele obveze Grada Šibenika na dan 31.12.2017. iznose oko 44,5 milijuna kuna.

Izdvajanja za razvojne projekte, što bi trebala biti glavna funkcija proračuna, iznosila je oko 29, 3 milijuna kuna odnosno samo 15,9 posto ukupnog prihoda koji se slio u proračun.

Ako stanje u proračunu Grada Šibenika usporedimo sa proračunom susjednih gradova onda se građani Šibenika mogu osjećati još poraznije i zabrinutije. Split i Dubrovnik su 2017. godinu završili u plusu, obveze su im u odnosu na prethodnu godinu pale, Dubrovnik nema dospjelih obveza, a Split ih ima dvostruko manje od Šibenika. Zadar koji ima dvostruko veće proračunske prihode ima jednu visinu obveza kao i Šibenik.

Već odavno se, ne samo u izjavama SDP –a nego i u kuloarskim pričama, a neki izvori su i u vladajućem HDZ –u, tvrdi kako je stanje u proračunu Grada Šibenika vrlo problematično i kako se financijske obveze gomilaju. Tonči Restović, predsjednik GO SDP –a Šibenik pozvao je nedavno gradonačelnika Željka Burića da javnosti predoči točno stanje u gradskom proračunu. Odaziva nije bilo, ako u to ne spada objava Financijskog izvješća za 2017. godinu. No, objava tog izvješća ne ovisi o volji gradonačelnika već je zakonska obveza Grada Šibenika.

FOTO:Arhiva (Šibenik IN)
 

Iz kategorije: Vijesti