Datum objave: 21. Veljača 2018

Drniški GIRK Kalun legalno skladišti zagrebački mulj na temelju županijske dozvole

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog anonimnih prijava na njihov Zeleni telefon Ekološka udruga Krka zatražila je od Inspekcije zaštite okoliša da ispita što je s uskladištenjem mulja iz zagrebačkog sustava za odvodnju u drniškom GIRK Kalunu. Ustanovili su da je točno da je toj tvrtki poništena dozvola koju su dobili od Ministarstva zaštite okoliša, ali da je na snazi dopuštenje koje im je izdao Upravni odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove što znači da legalno skladište mulj.Građani Drniša pak opravdano strahuju da se paljenjem mulja oslobađaju u atmosferi i opasni plinovi.

 

Iz Ministarstva zaštite okoliša potvrdili su da su obavili inspekcijski nadzor krajem prosinca prošle godine e da su utvrdili da je imala dvije dozvole za gospodarenje otpadom. Onu koju je izdalo Ministarstvo i koja se odnosi na obavljanje djelatnosti sakupljanja opasnog otpada i i tehničku ooorabu otpada poništio je Visoki upravni sud, te je na temelju toga još u studenom prošle godine Ministarstvo zabranilo rad tvrtki po toj dozvoli. Međutim, dozvola koju je izdao Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije je valjana, piše Daalmatinski portal.

 

- Temeljem te dozvole, tvrtka Girk Kalun može obavljati djelatnost gospodarenja otpadnim muljem postupkom sakupljanja i skladištenja. Sakupljeni otpad tvrtka može privremeno skladištiti najduže do godinu dana do njegove oporabe, a što je i dalje predmet nadzora inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i energetike - odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
Drniški gradonačelnik Josip Begonja kaže da očekuju od Inspekcije da tvrtki naloži da uskladišteni mulj u nekom određenom roku izmjesti te napominje kako je cijela priča oko spaljivanja opasnog otpada u krugu tvornice koja služi za proizvodnju vapna počela još 2015. godine.

 

- Grad je tada pokrenuo postupke pred Upravnim sudom u Splitu i u konačnici pred Visokim trgovačkim sudom u Zagrebu, ali je šira javnost o svemu obaviještena tek kada su počeli mulj iz Zagreba dovoziti i ostavljati na polja u Međimurju - kaže Begonja te ističe kako sam mulj iz pročistača ne spada u kategoriju opasnog otpada, ali da pepeo koji ostaje nakon njegovog spaljivanja sadrži opasne tvari.

 

Nakon što se otkrilo da se mulj ilegalno odlaže na međimurskim poljima, Inspekcija ministarstva zaštite okoliša izrekla je novčane kazne na koje su se oni žalili. Prije dva dana doznalo se da se mulj iz pročistača trenutno odlaže na pristupnu cestu u istočnom dijelu Zagreba.
 

Iz kategorije: Vijesti