Utorak, 20 Veljača 2018 14:26

Bolje spriječiti nego trošiti na popravke cijevi:Iz Vodovda pozivaju da se zaštite vodomjeri

Napisala: 
Bolje spriječiti nego trošiti na popravke cijevi:Iz Vodovda pozivaju da se zaštite vodomjeri

Zbog najavljenog zahlađenja iz tvrtke „Vodovod i odvodnja“ upozoravaju da bi trebalo zaštiti vodomjere u kućama i zgradama kako ne bi došlo do njihovog pucanja.

Pozivaju vlasnike kuća i upravitelje zgrada da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite umjesto da kasnije troše novac na popravak instalacija i vodomjera.


Niske vremenske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima prouzrokuju pojavu pucanja stakla vodomjera, a često i oštećenje kompletnoga vodomjera. Najčešći uzrok zbog kojeg građani ostaju bez vode je smrzavanje vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi“, upozoravaju u Vodovodu.
Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera.


Preporučavaju stoga da se zaštite vodomjerna mjesta i instalacija od mraza, tako
što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom - stiroporom, staklenom vunom i sličnim materijalima.

 

„Ako građani nemaju te materijale mogu poslužiti i deke. Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom nužno je isprazniti, i ako je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještenevodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi“, kažu u Vodovodu.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!